PP i Vox rebutgen propostes de PSPV i Compromís per l’habitatge i contra la turistificació

Els ‘populars’ els acusen de reclamar el que no van fer quan governaven

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

PP i Vox han mostrat el seu rebuig a Les Corts a dos proposicions no de llei (PNL) de PSPV i Compromís pel dret a l’habitatge i contra la proliferació d’apartaments turístics, respectivament. Els ‘populars’ han justificat la seua negativa defensant les mesures que impulsa el Consell des de fa any i mig, mentre Vox ha ratllat les PNL d'”atac a la propietat privada”.

Durant el debat de les iniciatives, que es votaran en la sessió del ple d’este dijous, tant PP com Vox han acusat a PSPV i Compromís d’exigir mesures que no van aplicar entre 2015 i 2023 durant les dos legislatures de govern del Botànic.

La proposició del PSPV insta al Consell a garantir la qualificació permanent dels habitatges protegits, invertir una quantitat proporcional en habitatge a la qual destina el Govern i augmentar el parc de lloguer social i assequible.

En la defensa de la PNL, el diputat Benjamí Mompó ha reclamat al Consell “més valentia” en esta matèria, sense “dilatar el problema” ni “limitar-se a la construcció”, i ha denunciat que “el PP no és de fiar” en esta matèria perquè amb els governs de Camps o Zaplana “el parc públic va perdre 22.000 habitatges”.

A més, ha criticat la “falsa solidaritat” del president, Carlos Mazón, en mostrar la seua empatia amb els acampats en la plaça de l’Ajuntament de València després de la manifestació del passat dissabte. Una marxa en la qual no té constància que “acudira ningú de PP o Vox”.

“PLA SOBREVIU”

En el debat d’esta PNL, Compromís ha presentat una esmena, acceptada pel PSPV, per a instar al Govern a ajustar l’índex de preus de referència de la Llei d’Habitatge a l’emergència residencial. La seua diputada Mª José Calabuig ha criticat que la Generalitat llance el “pla sobreviu” –el pla Viu de nou habitatge públic– mentre modifica el reglament per a permetre canviar la qualificació i així “beneficiar als peixos grossos i amiguitos de Mazón”.

“El PP té esta neura que injectant més habitatge al mercat baixarà el preu”, ha retret, a més d’instar al PSPV a “demostrar que els importa” l’habitatge i reivindicar-ho davant del Govern.

Des del PP, Fernando Pastor ha criticat el “cinisme i hipocresia” del PSPV en limitar-se ” a tapar les vergonyes del PSOE i del Botànic” amb una PNL que “no va a cap part”. “Vostès no van avalar ni a un sol jove i nosaltres a 256 famílies joves i no tan joves”, ha comparat, i ha destacat que l’actual Consell ha destinat el bo de lloguer a “1.700 joves més” que el Botànic.

El diputat de Vox Miguel Pascual ha coincidit que l’anterior Consell va construir “deu vegades menys habitatge públic”, al mateix temps que ha advertit que aprovar esta PNL aniria en contra que els joves “tinguen l’orgull de dir que tenen un habitatge en propietat”.

INCENTIUS A PROPIETARIS SI LLOGUEN MÉS BARAT

Per la seua banda, la proposició de Compromís exigix revertir a mínims la implantació d’apartaments turístics i actuar sobre els il·legals, revocant els permisos si en un mes no s’aporta l’informe de compatibilitat urbanística, a més de declarar zones tensionadas i establir incentius fiscals per a propietaris que lloguen per baix del preu de referència.

Amb esta PNL, la diputada Calabuig ha cridat a actuar sobre els apartaments il·legals sense “passar el marró als ajuntaments”, com al seu juí fa el decret del Consell aprovat fa uns mesos. A més, ha acusat al PP d’aconseguir que “els barris es convertisquen en resorts” mentre la posició de Compromís “no és ‘turismofobia’, és defensar als veïns”.

El PSPV ha presentat una esmena, acceptada per Compromís, per a plantejar l’ús de la intel·ligència artificial en les inspeccions d’apartaments, sobre el que el diputat Mario Villar ha acusat a la Generalitat de vendre “fum” amb el sistema d’inspecció que “va prometre la consellera Nuria Montes el 2023”.

Per contra, el diputat del PP Manuel Pérez Fenoll ha assegurat que esta PNL és “una excusa per a atacar al Consell” després de huit anys sense “implementar un mecanisme de control d’habitatges il·legals”. “En un any de govern de Carlos Mazón s’ha legalitzat un 15% de nous habitatges”, ha apuntat, i ha posat en valor el Decret 9/2024 de modificació de la normativa reguladora dels habitatges d’ús turístic.

REGISTRE D’UN APARTAMENT ‘FAKE’

En la seua rèplica, la diputada de Compromís ha relatat que va poder registrar un apartament turístic ‘fake’ en el portal de la Generalitat. Segons ha explicat, després d’emplenar les seues dades li van demanar el codi de verififació de l’informe de compatibilitat urbanistíca emès per l’ajuntament i “automàticament” es va obrir una pestanya dient que si no disposava d’este informe, podia fer-ho constar en majúscules “i ja està”. “De debò?”, s’ha preguntat, per la qual cosa ha sostingut que la Generalitat “no sap quants” apartaments il·legals hi ha actualment.

Del seu costat, el diputat de Vox Jesús Albiol ha ratllat la PNL d'”atac frontal a la propietat privada”, al que la representant de la coalició ha respost amb el lema d’una pancarta de la manifestació del dissabte: “El problema no està en les pasteres, està en els creuers”.

ÚLTIMES NOTÍCIES