Hostalers de Russafa protesten contra la ZAS i reivindiquen la seua importància en la regeneració del barri

VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)

Hostalers i treballadors del sector de la zona de Russafa, a València, han reivindicat el seu paper en la regeneració del barri i han protestat hui dimecres contra la tramitació de Zona Acústicament Saturada (ZA) aprovada per l’Ajuntament. El col·lectiu reivindica el “impacte positiu social i econòmic” que generen els bars i locals d’oci “enfront de la degradació i inseguretat que hi havia fa 20 anys en la zona”.

La presidenta de l’Associació per una Hostaleria Responsable en Russafa (Al Balansí), Amor López, ha llegit una declaració per a posar de manifest el “malestar” del col·lectiu i demostrar la importància de l’hostaleria.

Baix el lema ‘Russafa no és una ZAS’ en una pancarta i cartells de ‘Som barri’, ‘Fem barri’, ‘Vam crear ocupació’ o ‘Som seguretat’, el col·lectiu s’ha concentrat a l’entorn del mercat i de l’església de Sant Valero on ha insistit que els hostalers “no són ZAS ni els culpables dels problemes de soroll”, com “se’ns ve assenyalant, una vegada i una altra, des de l’Ajuntament, i pel que ens toca pagar una elevada factura”, segons ha informat l’entitat organitzadora de la protesta en un comunicat.

“Totes les persones que estem ací, a part d’hostalers, som ciutadanes i ciutadans del carrer també. Molts, som veïns i veïnes d’este mateix barri, i alcem cada dia la nostra persiana per a seguir fent i creant barri. Només cal tirar d’hemeroteca i veure com era Russafa fa 20 anys: un barri gris, insegur i degradat… I com és ara”, ha exposat Amor López.

En este sentit, ha destacat que les pimes hostaleres contribuïxen “tant econòmicament com socialment a la regeneració i seguretat del barri”. “La nostra presència millora la imatge de l’entorn i potencia l’activitat econòmica, social i cultural. Elements que han sigut claus per a la transformació positiva de Russafa des dels anys 90 fins a l’actualitat”, ha destacat.

Així mateix, el col·lectiu ha remarcat que els bars, restaurants i locals d’oci oferixen llocs de treball, tant directes com a indirectes, la qual cosa ajuda a reduir la pobresa. “Creem prop d’1.500 llocs de treball. A més, ocupem locals, donant-los un ús productiu”, ha apuntat.

De la mateixa forma, ha ressaltat que els establiments d’hostaleria “atrauen a clients” i que el trànsit de persones i il·luminació dels carrers quan estan els locals oberts “genera seguretat”. Així mateix, han posat en valor el paper dels establiments d’hostaleria com a “punts de trobada social, fomentant la convivència entre persones”.

“INJUSTA”

Per això, des d’Al Balansí han subratllat que l’inici de la tramitació de la ZAS a Russafa, aprovada per l’Ajuntament és “injusta i ineficaç per a fer front als problemes de contaminació acústica”.

En esta línia, han assegurat que presentaran al·legacions contra la ZAS i que seguiran reclamant a l’Ajuntament que aplique mesures “tècniques i eficaces per a acabar amb els vertaders focus de soroll, en comptes d’adoptar actuacions restrictives que posen en risc el futur dels seus negocis, el dels seus familiars i empleats, així com el del propi barri”.

L’associació també ha avançat que este acte ha sigut l’arrencada de diverses accions de protesta i reivindicatives que marcaran el seu calendari en els pròxims mesos.

ÚLTIMES NOTÍCIES