El balanç de víctimes a causa del terrible terratrèmol de magnitud 7,7 que va sacsejar Birmània el passat 28 de març frega ja la xifra de 2.900 morts, segons han confirmat les autoritats birmanes. A més de les 2.886 morts registrades fins avui, cal afegir 4.639 ferits i 373 desapareguts, xifres que podrien augmentar degut a les dificultats en les tasques de recerca i rescat i al **grau de destrucció** causat pel sisme.
El cap de la junta militar, Min Aung Hlaing, ha promès destinar 500.000 milions de kyats (aproximadament 220 milions d’euros) a la **reconstrucció** i a les labors d’ajuda a les víctimes dels terratrèmols, en un context de severa crisi humanitària.
Com a part d’aquest compromís, va afirmar: “Hem de reprendre les lliçons apreses del terratrèmol, i construir adequadament els edificis per prevenir futures catàstrofes”. Aquestes paraules van ser dit per ell durant un acte de donacions per als damnificats, tal com reporta el portal de notícies Western News.
No obstant això, la situació és cada vegada més crítica. Zaw Min Tun, portaveu de la junta, ha confirmat que un grup de militars va disparar contra un comboi de la Cruz Roja de la Xina que lliurava ajuda humanitària a les víctimes en la localitat de Nawngjio, a l’estat de Shan. Mentre aquests intentaven passar un control de seguretat, els soldats van obrir foc, sense que hi haja reportos de víctimes.
Els militars han defensat l’acció per la falta d’autorització del comboi, i de manera irònica, han afirmat no buscar la violència. “Hem intentat aturar el comboi, però ells van seguir endavant”, ha afirmat Zaw Min Tun. Les hostilitats van incrementar després de l’alerta de l’enviada especial de Nacions Unides, Julie Bishop, que ha demanat un “cessament immediat de les hostilitats” per facilitar l’assistència a els civils.
Des del cop d’estat de febrer de 2021, Birmània ha estat en un estat de **crisi permanent**, amb un govern militar que ha instaurat un règim de repressió brutal contra qualsevol oposició. La població continua patint les conseqüències d’un conflicte que no mostra signes de millora.