La Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT PV) ha proclamat aquest divendres a Tino Calero com a nou secretari general durant la clausura del seu X Congrés Nacional. En el seu discurs, ha traçat el full de ruta del sindicat per als pròxims quatre anys, reafirmant que “no donarem ni un pas arrere en la defensa dels drets laborals ni en la justícia social”.
El congrés ha clos després de dues jornades de debat, on Calero, fins ara secretari d’Organització, ha rebut un ampli suport del 93,33% dels 196 vots emesos pels delegats. El moment ha estat marcat per la presència de figures destacades com el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, i l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig.
En el seu primer discurs al càrrec, Calero ha expressat el seu agraïment a Ismael Sáez, el seu predecessor, i ha mencionat els avanços històrics aconseguits a través del diàleg entre sindicats, empresaris i administracions. No obstant això, ha alertat sobre el preocupant debilitament del diàleg social a la comunitat, destacant la importància del respecte institucional cap als interlocutors socials.
Calero ha destacat el “ferm” compromís de treballar en l’àmbit del diàleg social, defensant una actitud propositiva, reivindicativa, lliure i responsable. Ha subratllat que “aquells que ataquen els sindicats ataquen la classe treballadora i, per extensió, la democràcia”, fent referència a les amenaces sobre els drets laborals i la privatització dels serveis públics.
DESAFIAMENTS D’UN MÓN QUE ‘ES TRONTOLLA’
El nou secretari general ha analitzat els “enormes” desafiaments que afrontem en un “món que es trontolla”. Ha recalcat la necessitat d’actuar amb urgència contra el canvi climàtic, després de les inundacions del 29 d’octubre, afirmant que el negacionisme climàtic és una postura irresponsable que va retardar les accions necessàries per a contenir una crisi devastadora.
A més, Calero ha reclamat que “no podem permetre que la falta de recursos continuï llastrant el benestar de la ciutadania valenciana”, demanant una solució immediata al problema del finançament autonòmic. Ha insistit que “ja no podem esperar més”.
Igualment, ha destacat que “la defensa de la nostra llengua i cultura és també una lluita per la dignitat i els drets laborals”. Ha lamentat els atacs al valencià des del govern valencià, on s’han impulsat mesures per relegar la llengua a un segon pla, advertint que no poden consentir la pèrdua d’un patrimoni essencial de la nostra identitat política.