L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha sol·licitat la modificació de la clàusula de temporalitat establerta per la Llei 9/2024 de 2 d’agost. Aquesta norma permet que els apartaments turístics es lloguen sense llicència com si fossin habitatges de temporada, provocant un buit legal que podria afectar el mercat immobiliari.
Segons ha manifestat l’OCU, aquest canvi legislatiu ha permès “trobar una via legal per eludir els requisits establerts per a les habitatges d’ús turístic”. També han demanat que s’ampliï la definició de pis turístic per incloure criteris com la rotació d’inquilins.
L’OCU ha recordat que la norma modifica la llei anterior, que no contenia limitacions temporals específiques per als habitatges de lloguer turístic. Ara, la normativa considera habitatge turístic aquells immobles llogats per un temps inferior o igual a 10 dies. Els que se lloguen per igual o més de 11 dies s’acullen a la Llei d’Arrendaments Urbans.
Amb la nova regulació, afirmen que molts propietaris han optat per traure els seus habitatges al mercat amb l’opció de lloguer de temporada, la qual cosa ha incrementat la disponibilitat de pisos amb estada mínima d’11 dies a través de plataformes com Airbnb. L’OCU considera que els habitatges turístics ofereixen una “funció necessària”, però subratllen la importància d’una correcta regulació per tal de preservar tant els drets dels llogaters com dels veïns.
Segons l’OCU, el criteri dels 10 dies no és vàlid per diferenciar entre l’ús com a habitatge turístic i un lloguer de temporada, ja que això afecta les normatives de convivència i control.
L’OCU ha instat el Govern valencià a augmentar el control sobre les plataformes de lloguer i a reforçar la normativa sobre contractes d’arrendament per evitar abusos. També han proposat reformular l’article 65 de la llei per ajustar el seu marc legal al que s’ha establert en la majoria de les normatives autonòmiques.