Santander ha aconseguit un benefici atribuït rècord de 3.402 milions d’euros en el primer trimestre del 2025, el que representa un increment del 19% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, gràcies a uns ingressos per comissions d’excepció i menors costos operatius. Així ho ha comunicat l’entitat bancària en un comunicat enviat aquest dimecres.
Durant aquest període, el banc ha vist com el seu nombre de clients creixia en nou milions, aconseguint un total de 175 milions de clients. L’increment del 19% en els beneficis s’ha facilitat pel càrrec íntegre en el primer trimestre del 2024 de l’impost temporal sobre els ingressos obtinguts a Espanya, el qual va ser de 335 milions d’euros. Aquesta xifra contrasta amb els 87 milions d’euros registrats en el primer trimestre del 2025 per la periodificació de l’impost sobre els ingressos esperats a Espanya per a l’any.
Els ingressos totals del banc han augmentat un 1%, o un 5% en euros constants, fins als 15.537 milions d’euros. Aquest creixement ha estat possible gràcies a uns ingressos per comissions rècord, que s’han vist impulsats per una major activitat i el creixement en la clientela. El marge d’interessos, per la seva banda, ha experimentat una caiguda del 5%, situant-se en 11.378 milions d’euros, tot i que les comissions netes han incrementat un 4%, assolint un màxim històric de 3.369 milions d’euros.
La ràtio d’eficiència del grup ha millorat, augmentant 0,8 punts percentuals fins al 41,8%. Aquesta millora s’atribueix a la transformació digital i tecnològica que està implementant l’entitat, així com a la ràpida adopció de plataformes tecnològiques globals compartides, com la seva infraestructura bancària al núvol, coneguda com Gravity, la qual ha generat estalvis de prop de 500 milions d’euros des de desembre del 2022.
Les dotacions per insolvències han mantingut una tendència estable, amb un increment del 1% a causa de la sòlida qualitat creditícia. El cost del risc s’ha reduït a 1,14%, amb un bon rendiment general en la majoria de les àrees d’activitat, i la ràtio de morositat ha millorat en 0,1 punts percentuals, situant-se per primera vegada en més de 15 anys per sota del 3%.
En termes de capital, la ràtio CET1 ‘phased in’ ha crescut uns 0,6 punts percentuals, actualment en un 12,9%, el que representa una xifra alta dins del seu rang operatiu. Aquesta millora es deu a la forta generació orgànica de capital i altres impactes positius que han contrarrestat les deduccions per la remuneració esperada als accionistes i altres càrrecs.
El grup ha acabat el trimestre amb una tornada sobre el capital tangible (RoTE) del 15,8%, i un benefici per acció (BPA) de 0,21 euros, un 26% més que en el període anterior. El valor comptable tangible (TNAV) s’ha situat en 5,46 euros al tancament del primer trimestre del 2025.
A més, el banc ha anunciat que el proper divendres, 2 de maig, es procedirà al repartiment d’un dividend de 0,11 euros per cada acció corresponent als beneficis de 2024, elevant el total del dividend a 0,21 euros, un 19% més que l’any anterior. Aquesta remuneració es complementarà amb dos programes de recompra d’accions, que, en conjunt, sumaran 3.100 milions d’euros; a l’acabar aquests programes, el banc haurà recomprat un 14% de les seves accions en circulació des de novembre del 2021.
En total, la remuneració als accionistes vinculada als resultats del 2024 es preveu que arribi a uns 6.300 milions d’euros.