La Unió Llauradora ha exigit novament la implementació de mecanismes de reciprocitat en els estàndards de producció dels productes importats a la Unió Europea. L’organització ha expressat la seva preocupació per la situació en què la UE continua mostrant-se “passiva” davant un creixement del 2% en les alertes i intercepcions d’fruites i hortalisses de països tercers amb matèries actives no autoritzades o amb un Límit Màxim de Residus (LMR) superiors als permesos a Europa.
Un dels exemples que la Unió ha posat de manifest és la situació de l’alvocat, on els rebutjos han augmentat un sorprenent 133% durant el primer quadrimestre d’enguany, passant de 304 intercepcions el 2024 a 311 aquest any, tot i que s’ha observat un descens en les dades d’abril.
La comparativa evidencia que, lluny de disminuir, la problemàtica “va en augment” a causa de la passivitat de les autoritats comunitàries, que malgrat reconèixer les seves dades oficials i les denúncies continuades de la Unió, no prenen mesures per evitar-ho.
Després d’una anàlisi exhaustiva de les matèries actives rebutjades, s’ha arribat a la conclusió que totes elles presenten un “ús no autoritzat” segons les normatives de la UE o superen el LMR permès. Això suposa una competència deslleial i un potencial perill sanitari per a les persones consumidores.
En el cas de l’alvocat, aquest any s’han registrat set alertes, el que implica un increment notable comparat amb les tres alertes de l’any anterior. La causa d’aquest increment es deu a l’ús abusiu de cadmi provinent de Perú, el principal exportador d’alvocats a la UE, seguit pel Marroc.
L’organització ha denunciat que l’augment de les importacions d’alvocats ha estat “llastrant” els preus que es paguen als productors valencians. Per tant, la Unió considera paradoxal que mentre la Comissió Europea redueix l’ús de cadmi en fertilitzants fosfatats, els productes agroalimentaris amb aquesta matèria activa continuen entrant a Europa des de tercers països.
Per solucionar aquesta situació, la Unió proposa un augment del 50% en els controls d’identitat i físics de les fruites i hortalisses procedents dels països amb major nombre d’intercepcions. A més, demanen una ampliació del període d’aquestes mesures a un any per garantir la salut dels consumidors i la competitivitat dels productors locals.
Si en qualsevol moment d’aquest període s’observa un increment del 5% de les alertes per algun producte, la Unió planteja el tancament de les importacions d’aquests productes agrícoles que continguin restes de pesticides no autoritzats a la UE.
Així mateix, la Unió destaca la necessitat d’establir mecanismes de reciprocitat en els estàndards de producció dels productes importats i europeus. El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha comentat que és desconeguda la situació de les clàusules espill i que les autoritats comunitàries han d’adoptar una política de reducció de matèries actives que comprometi també els productes que entren a Europa.
Peris ha reiterat que si certs productes fitosanitaris són perjudicials per als consumidors a la UE, també ho han de ser els productes importats. Ha subratllat que els agricultors estan realitzant un gran esforç per reduir l’ús de pesticides, que comporta un augment dels costos de producció, mentre els productes importats ingressen sense respectar els estàndards exigits per les autoritats de la Comissió Europea.