Les agressions a personal sanitari augmenten un 16%

Els Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana van registrar en 2021 un total 50 agressions a facultatius

Els Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana van registrar en 2021 un total 50 agressions a facultatius (el 58 per cent dones i 42% homes), un 16 per cent més que l’any anterior, segons les dades del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), que reflecteixen que, en el conjunt del país, la xifra va ascendir a 612 agressions, un 39% més que en 2020 (441).

Les dades s’han fet públics amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia Europeu contra les Agressions a Sanitaris. De les 50 agressions, 29 es van registrar a València, 15 a Alacant i sis a Castelló, segons les dades aportades pels respectius col·legis.

Les tres entitats col·legials se subratllen que les xifres no representen la totalitat d’agressions que es produeixen a la província sinó solament les que denuncien els facultatius en els Col·legis de Metges, per la qual cosa es produeixen més agressions de les denunciades.

Els serveis jurídics de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) van registrar 29 agressions a metges i metgesses de la província en 2021, un 30% més que l’any anterior (22). Es tracta del major registre de l’última dècada.

Agressions per províncies

Per províncies, els serveis jurídics de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) van registrar 29 agressions a metges i metgesses de la província en 2021, un 30% més que l’any anterior (22). Es tracta del major registre de l’última dècada.

A esta província, el 48% dels atacs es van produir en l’Atenció Primària, especialment cap a les dones, ja que van ser objecte d’atacs en 18 ocasions enfront de les onze dels seus companys homes. La resta es van repartir entre hospitals, serveis a domicili i clíniques privades o mútues.

En tots els casos registrats es van produir insults i vexacions. En 19, es van proferir, a més, amenaces i coaccions i en 10 casos va haver-hi lesions.

El principal motiu pel qual es van produir les agressions va ser discrepàncies amb l’atenció mèdica, mal funcionament del centre, discrepàncies personals, i no receptar el que el pacient exigia.

En el cas d’Alacant, el COMA ha registrat 15 denúncies per amenaces i agressions a professionals mèdics en 2021, encara que l’entitat assenyala que aquesta xifra és només la “punta de l’iceberg”.

De les 15 notificacions registrades, tres menys que en 2020, huit van ser per amenaces, sis per insults/difamacions i una física, sent les víctimes huit dones i set homes. Els incidents es van produir en el sistema públic (excepte un cas) i la majoria en Atenció Primària. Respecte als motius de l’agressió, destaquen les discrepàncies amb l’atenció rebuda.

En el cas del Col·legi de Castelló va registrar sis agressions, el doble de les de 2020, tres d’elles a doctores. Per a l’entitat col·legial, aquestes dades “fan que calga l’adopció de mesures urgents per a atallar les agressions que rebutgem contundentment, siguen físiques o verbals” i ha reclamat campanyes de sensibilització ciutadana.

El president del Col·legi, el doctor Hermann Schwarz, alerta que no tots els metges agredits notifiquen l’incident, per la qual cosa insta els col·legiats que comuniquen “tota mena d’agressió al Departament Jurídic del Col·legi perquè aquests fets no tornen a repetir-se”.


Conscienciar a la població


“Cal conscienciar a la població i als professionals per a lluitar contra les agressions en l’àmbit sanitari. Cal cuidar al que cuida, amb la qual cosa el missatge de tolerància zero és vital”, ha insistit.

Les agressions, en la seua majoria insults i amenaces, es van produir en centres de salut d’Atenció Primària, quatre, d’elles dos contra metgesses, i altres dos als hospitals. Tan sols en un cas es van produir lesions físiques.

Quatre dels sis presumptes agressors denunciats, eren persones de mitjana edat, entre 40 i 60 anys. Segons les dades de què disposa el COMCAS, tres de les denúncies formulades estan vinculades amb la Covid-19.

L’assistència telemàtica va generar alguna de les denúncies per conductes agressives, en aquest cas contra una metgessa. En els mesos de febrer a abril es van registrar tres agressions i altres tantes entre agost i octubre.

En aquesta mateixa línia, el COMCAS assenyala que el nombre d’agressions registrades no es correspon amb el total de les quals han patit els professionals, ja que la majoria treballen en centres dependents de la Conselleria de Sanitat, bé siga en hospitals o centres de salut, per la qual cosa les denúncies les canalitza l’administració.

ÚLTIMES NOTÍCIES