Les Arts Volant portarà ‘El tutor burlat’, de Martín i Soler, per tota la geografia valenciana

Les Arts Volant portarà 'El tutor burlat', de Martín i Soler, per tota la geografia valenciana

Imatge de la presentació | GVA

 

‘Les Arts Volant’ portarà l’òpera ‘El tutor burlat’, del compositor valencià Vicente Martín i Soler, a diferents poblacions de la geografia valenciana en una gira que, per primera volta, conseguirà àmbit autonòmic. 

 

El Palau de les Arts ha albergat hui la presentació d’este nou muntatge, amb la presència del diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello; el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias; i el director d’escena de ‘El tutor burlat’, Jaume Policarpo

 

‘Les Arts Volant’ és un projecte de difusió cultural nascut en 2017. Ha sigut impulsat des de les Arts, en estreta col·laboració amb la Diputació de València i l’Ajuntament de València. El seu propòsit és fer arribar l’òpera a qualsevol racó del territori, pobles i barris amb escassa activitat musical o a on seria complicat fer una representació d’esta índole, per falta de mitjans tècnics o instal·lacions adequades. 

 

Per a esta comesa, la companyia de ‘Les Arts Volant’ viatja en un camió preparat per a desplegar un gran escenari sobre qualsevol plaça; després, i amb l’equipament adequat, es representa una òpera de gran nivell en viu, interpretada pels artistes del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts i amb acompanyament de piano. 

 

Per a esta quarta gira, el títol triat és l’amable, elegant, dolça i un poc pícara ‘Il tutore burlato’, de Vicente Martín i Soler, que es presenta en la seua versió adaptada al valencià per Enedina Lloris. Jaume Policarpo és el director d’escena d’esta nova producció, amb vestuari de José María Adame i il·luminació d’Antonio Castro. El cartell ha sigut obra del dissenyador Eusebio López. 

 

Tal com ha anunciat el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias, la principal novetat d’esta gira de ‘Les Arts Volant’ serà la seua cobertura autonòmica, ja que Cultura de la Generalitat ha inclòs cinc representacions de ‘Les Arts Volant’ dins de les accions del programa «reaCtivem» per a la recuperació de la vida cultural valenciana

 

La gira de 2020 

La gira 2020 de ‘Les Arts Volant’ arrancarà en la pedania de Barraca d’Aigües Vives, el pròxim 27 de juny, i es fusionarà amb la proposta autonòmica que l’arrimarà per primera volta a comarques d’Alacant i Castelló, (Altea i Vilafranca), i altres localitats que han ostentat la consideració de capitalitat cultural. 

 

Amb tot, s’han conjugat les actuacions autonòmiques amb altres incloses en la gira provincial que afavorix l’Àrea de Cultura de la Diputació, complementades a demés amb les actuacions en Les Arts i amb les actuacions en els barris de València, a proposta de l’Ajuntament. 

 

Amb tot, es preveu un intens cicle que comptarà amb fins a 21 representacions entre finals de juny i principis d’octubre. 

 

La gira per a est any 2020 arrancarà en la pedania de la Barraca d’Aigües Vives (27 de juny), localitat a la que seguiran Sagunt (28 de juny), Vilafranca (1 de juliol) Potries (2 de juliol), Godella (4 de juliol), Alcublas (5 de juliol), Casinos (8 juliol), Palau de les Arts (10 i 11 de juliol), La Pobla del Duc (15 de juliol), Benirredrà (16 de juliol), Ayora (18 de juliol), Corbera (19 de juliol), Gandia (21 de juliol), Altea (22 de juliol), Atzeneta d’Albaida (24 de juliol), Buñol (25 de juliol). 

 

Després d’un parèntesi el mes d’agost, l’equip de ‘Les Arts Volant’ reprendrà la gira concentrant les seues últimes actuacions en els Barris de la ciutat de València: Benicalap (25 de setembre), Sant Marcel·lí (26 de setembre), Parc Central (27 de setembre) Malva-rosa (2 d’octubre), Patraix (3 d’octubre) i Parc d’Aiora (4 d’octubre). 

 

Un projecte emocionant 

En la roda de premsa s’ha donat un repàs exhaustiu al projecte de ‘Les Arts Volant’. El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat la seua emoció en vore créixer i consolidar-se el projecte, ja que, «des de les primeres converses que vam mantindre a finals de 2016, les administracions implicades hem pogut donar forma a este somni comú. Vam saber que teníem davant de nosaltres un enorme repte: descentralitzar la cultura i poder oferir productes de gran qualitat cultural a tots els racons de la nostra geografia, per xicotets que foren. És una faena sobre la que hem de bolcar tot el nostre ànim».

 

També ha incidit en què ‘Les Arts Volant’ representa els millors valors de la creativitat valenciana, una aposta per l’excel·lència musical i les arts visuals com a nexe d’agermanament entre els pobles valencians». «No hi ha dubte que les tres administracions implicades estem consolidant un projecte que produïx una gran satisfacció i goig allí a on arriba el camió de ‘Les Arts Volant’, ha rematat el diputat de Cultura.

 

Per part seua, la regidora de Patrimoni i recursos culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, també ha volgut mostrar el seu entusiasme amb ‘Les Arts Volant’. «Durant tres anys hem omplit els barris i racons de València amb una representació única que ha captivat a tota classe de públics. El nostre deure com a responsables de la cultura és l’arrimament a la ciutadania i la democratització de la cultura, i més si cap amb un projecte que ha superat totes les nostres expectatives». 

 

La regidora de l’Ajuntament ha ressaltat que «he tingut ocasió d’assistir a pràcticament totes les representacions i m’ha resultat molt emocionant vore al públic captivat per actors i cantants que s’entreguen per complet». Des de l’Ajuntament de València, ha prosseguit Tello, «tractem de fomentar nous hàbits de consum cultural entre el veïnat i estem convençuts que un any més ‘Les Arts Volant’, provocarà la satisfacció dels nostres conciutadans, als qui vullc convidar a no perdre’s esta singular representació». 

 

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias, ha volgut subratllar que, «després d’un període de consum digital, hem de recordar a la ciutadania l’experiència de l’art en viu. No només cal pensar en els qui poden vindre a Les Arts, sinó també en els que per distància o circumstància no poden fer-ho. Per això, ‘Les Arts Volant’ és la més potent eina per a arrimar i donar conéixer la lírica sense limitacions de qualsevol classe».

 

L’obra i el seu autor 

Les Arts recupera la primera òpera que va escriure Vicente Martín i Soler per a este projecte divulgatiu, que a demés de descobrir la lírica a nous públics, permetrà donar a conéixer la figura del compositor valencià més internacional de tots els temps. 

 

«Feia pràcticament 10 anys que Martín i Soler estava absent en el repertori de Les Arts», ha recordat Jesús Iglesias Noriega. Per això, el director artístic ha destacat la importància de què una iniciativa com ‘Les Arts Volant’ pose en valor la seua obra. 

 

«En el segle XVIII un valencià va rivalitzar en popularitat amb Mozart a la Viena imperial, però encara continua sent un desconegut per a la gran majoria de la població, també la valenciana. Gràcies a la col·laboració de Generalitat, Diputació i Ajuntament no només farem l’òpera més pròxima a la ciutadania, sinó també posarem en valor el patrimoni cultural d’este territori». 

 

Esta primera comèdia de Martín i Soler resulta jovial i fresca com el paisatge de la campanya romana a on transcorre la seua trama. Evoluciona des de la crítica vetlada a les fèrries normes socials de mitjan segle XVIII cap a la defensa de la llibertat i l’amor per damunt de la convenció i la conveniència. Exposa al seu torn, amb una amable clarividència, el nou posicionament social de la dona en els anys previs a la Revolució Francesa. 

 

Per a construir este relat, Jaume Policarpo proposa una posada en escena amb una estètica inspirada en les targetes postals romàntiques del segle XIX. Colors tènues, pastís, que es despleguen sobre l’escenari. L’escenografia, també dissenyada per Policarpo, és «un personatge més». I assegura, «en este cas, parlem de panells alegres que es van movent per a crear espais diferents, que donen peu a l’humor i al joc escènic». 

 

El punt de contrast a esta obra l’aporta el vestuari, encomanat a José María Adame, que conjuga colors més intensos i elements actuals, que ressalten amb la il·luminació d’Antonio Castro

 

El repartiment de ‘El tutor burlat’ està format pels artistes del Centre de Perfeccionament Aida Gimeno (Violante), Vittoriana De Amicis (Dona Menica), Oleh Lebedyev (Fabrizio) i Omar Lara (Pippo), juntament amb els cantants valencians David Ferri (Don Lelio) i Gonzalo Manglano (Anselmo). Carlos Sanchis acompanyarà al piano en totes les representacions de l’espectacle. 

ÚLTIMES NOTÍCIES