Avís urgent dels metges de família per a evitar el desastre en la tardor

 

Estos dies s’escolten advertències des de molts sectors, però la veu d’alarma adquirix rellevància quan arriba des de l’àmbit de la medicina. El president dels metges de família, Salvador Tranche, té clar que la crisi sanitària del coronavirus no s’ha superat i publica un advertiment demolidor: «Ve un altre tsunami i no ens estem preparant».

 

El president de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFyC) creu que no s’ha comptat amb l’atenció primària i això suposa invisibilitzar part de tota esta atenció i suport que es dóna als malalts. «Amb els rebrots, el problema és local i la responsabilitat ha de ser local, però si s’haguera pensat això a mitat de febrer o març, no hauria passat part del que va passar», assegura.

 

Tranche creu que es van construir hospitals de campanya a on no calia mentres es prescindia dels metges de família en moltes parts. I afegix que molts llocs a on les xifres han sigut millors, és perquè han tingut uns bons servicis d’atenció primària, com Astúries, La Rioja, Balears, Navarra i Múrcia. Assenyala directament al govern central de part de la responsabilitat, encara que no de tota: «Sense draps calents, el ministeri de Sanitat ha eixit tocat, però en buidar les competències, la gestió és autonòmica i les regions que han reaccionat davant de la por atroç del que estaven veient que passava en Madrid».

 

Pel que fa a la gestió de Madrid, diu que ha tingut una visió hospitalocentrista que s’ha vist en tots els indicadors. I este és el model que han copiat altres autonomies. «Si en la meua àrea sanitària bàsica delimitada hi ha entre 25.000 i 30.000 habitants, quan eixia un cas sospitós no se’ns deixava tocar-lo». Tranche explica que «s’enviava una ambulància, es prenien dos mostres d’este cas, per exemple, detectat en una residència», i es pregunta: «Per què no comptaven amb mi per a fer la prova si és el meu pacient?».

 

Per això critica que s’ha preferit centralitzar els recursos, també les mesures de protecció, ja que faltaven equips i han arribat més tard a l’atenció primària que als hospitals. El 40% dels sanitaris morts, diu, són metges de família desprotegits. «Se’ns ha privat de capacitat diagnòstica pràcticament fins al maig», denuncia.

 

Una altra catàstrofe en la tardor

En l”àmbit en el que treballa, Astúries, va ser la primera zona lliure de Coronavirus a Espanya. Això no els allibera de la por, ja que ell mateix reconeix que les festes, les reunions dels jóvens i l’arribada dels turistes ho fa tot molt difícil. Admet que mantindre’s sense casos és un repte realment complicat, i que els rastrejadors en Astúries estan fent una faena extraordinària amb el disseny d’un doble circuit davant de qualsevol sospita.

 

El president dels metges de família ha traslladat als polítics que en comptes de criticar es posen a reforçar l’atenció primària. Advertix que després de la primera onada no s’ha dedicat ni un sol recurs a l’atenció primària, i creu que l’arribada de la grip en la tardor provocarà una altra catàstrofe. «No hi ha sistema sanitari ni econòmic que ho aguante».

 

Tranche planteja un escenari pessimista en què no sabrem distingir un refredat del Covid-19. «Si no es talla el problema des de dalt, arribarà el tsunami i hi haurà un problema local de transmissió, perquè este coronavirus corre molt. Ara hauríem d’estar planificant què fer fins a desembre, i en comptes d’això se n’anem de vacacions».

ÚLTIMES NOTÍCIES