Eres caçador? Així pots ajudar a la gestió sostenible dels tords

 

El Projecte ‘Tords, monitoratge, seguiment i gestió sostenible dels tords a Espanya’ crida als caçadors de la Comunitat Valenciana compromesos amb l’espècie a col·laborar amb esta iniciativa que afronta el seu segon any de vida amb la intenció de superar els bons resultats obtinguts durant la primera edició.

Només en la temporada 2020-2021, més de 300 caçadors de tota Espanya es van sumar a este projecte de ciència ciutadana realitzant un total de 196 censos a peu a través de l’App CensData de l’Observatori Cinegètic.

Estos censos van cobrir un total de 104 quadrícules UTM 10×10 km, la qual cosa ha oferit gran quantitat d’informació sobre estos xicotets ocells.

A més dels censos a peu, el Projecte Tords va rebre informació d’un total de 54 ‘Vedats Torders’, que tenen major implicació encara amb l’espècie.

Estos vedats realitzen comptatges des de llocs fixos i aporten la informació detallada de les seues captures durant els dies de caça. Javier Sagreras, enginyer de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana està dedicat en exclusiva a projectes científics de la Fundació Artemisan relacionats amb l’activitat cinegètica i d’especial rellevància per a esta comunitat.

En este sentit, ha avançat que s’han adherit per a esta campanya al voltant de 25 vedats de la Comunitat Valenciana, a més dels quals ja van participar en la primera edició del projecte, “la qual cosa suposa un gran avanç en l’obtenció de dades reals de com es troben els nivells poblacionals d’esta espècie i detectar si les xifres són òptimes”.

Sagreras coordina la primera xarxa de censos actius a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’estendre un sistema de monitoratge en el qual caçadors i gestors s’involucren de manera directa per a poder obtindre resultats vàlids i contrastables per a la presa de decisions dels propis caçadors i de l’Administració.

”És fonamental apostar per la investigació, la ciència i la conservació d’hàbitats, que és cap a on la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana ha dirigit els seus esforços en els últims anys. Tota una revolució que posa als caçadors com a garants i protagonistes de la conservació d’espècies i la preservació dels ecosistemes”.

 

Projecte Tords

 

Tords és un projecte de ciència ciutadana que ha donat lloc a una xarxa de col·laboració entre caçadors i científics, a través de la que els caçadors comparteixen les seues dades de comptatges i captures de l’espècie, mentre que els científics s’encarreguen de l’anàlisi i recopilació d’estes dades, sempre de manera confidencial.

Es tracta d’una iniciativa posada en marxa per Mutuasport Assegurances Esportives, dins de la seua aposta per potenciar el coneixement científic en l’activitat cinegètica, amb la col·laboració de Fundació Artemisan, la Real Federació Espanyola de Caça (RFEC) i les seues federacions autonòmiques, la Unitat d’Investigació en Recursos Cinegètics i Piscícoles de la Universitat de Còrdova i la Asociación de Zorzaleros Españoles.

Bioacústica i dispositius GPS

 

Durant la primera edició de Tords es van col·locar 11 dispositius de bioacústica a nivell nacional per a gravar les vocalitzacions, aprofundir en la freqüència dels cants i conéixer millor la migració nocturna d’estos ocells. Així mateix, es va dur a terme el marcatge dels dos primers tords comuns amb dispositius GPS, amb l’objectiu d’obtindre informació sobre les seues rutes migratòries i els moviments interns a nivell nacional.

Igualment, durant la temporada passada es van recuperar 112 anelles de tords (17 d’elles a la Comunitat Valenciana) que han sigut tramitades pel projecte i que ofereixen una informació de gran rellevància per a entendre els moviments dels tords.

Cal assenyalar que s’han recuperat anelles de tords anellats fa més de 6 anys. Una vegada emplenat el procediment, enviem la informació obtinguda a la persona que ens ha fet arribar la informació de l’anella.

Les entitats del projecte agraeixen als caçadors valencians, a la federació autonòmica de caça i en general a tots els implicats en el projecte la participació demostrada durant este primer any i animen a continuar participant en esta segona edició que s’iniciarà en les pròximes setmanes.

Els interessats a participar poden contactar amb la seua federació autonòmica per a obtindre tota la informació o a través del correu electrònic zorzales@fundacionartemisan.com i el telèfon 639 714 368.

ÚLTIMES NOTÍCIES