El Cirque du Soleil, a un pas de la ruïna

Cirque du Soleil a Barcelona

El seu fundador, Guy Laliberté, s’ha oferit a comprar la companyia per a reviure la màgia | Anna Corbatera

 

El Cirque du Soleil, conegut mundialment pels seus revolucionaris espectacles, està a un pas de la ruïna. És un més dels grans afectats per la pandèmia del coronavirus, que l’ha obligat a despedir uns 4.700 treballadors, vora el 95% de la plantilla. La companyia, amb seu en el Canadà, no ha tingut alternativa i ha hagut de cancel·lar tots els seus shows en tot el món per a garantir la salut dels espectadors.

 

I ara, el Cirque du Soleil afronta una crisi d’efectiu i de deute per valor de 900 milions de dòlars, que serien 832 milions d’euros, segons fonts de la companyia. En un intent de reinventar-se, la firma anunciava la publicació d’una plataforma web de contingut digital, el ‘CirqueConnect‘, a on es pot disfrutar dels seus espectacles online. Però la màgia no és la mateixa i el circ necessita un rescat.

 

La proposta del fundador per a que el circ reviscole

Fa tres mesos, després de les cancel·lacions i d’haver tirat a gent, Cirque du Soleil Entertainment Group va vendre el 10% de les seues participacions i va sol·licitar al Banc del Canadà que considerara tots els escenaris de supervivència, inclosa la ruïna. Però ara, el fundador del circ, Guy Laliberté, prepara una oferta per a comprar la firma, que passa per moments delicats.

 

Ell mateix assegurava diumenge en una entrevista a Ràdio Canadà que tenia una sèrie de persones disposades a ajudar-lo a finançar la compra de la companyia, sense revelar els seus socis financers. Pierre Karl Paladeau, CEO del grup, ha apuntat per la seua banda a ‘Le Monde’ que està obert a una associació. 

 

«Hem de trobar un equilibri financer però, sobretot, trobar la flama que reviscole el circ», responia Laliberté. Ell, que va fundar el Cirque du Soleil el 1984, convertint-se en milionari. Després va vendre la majoria de les seues accions, però ara està disposat a tornar,  a «baixar a l’arena» per a rescatar el seu exnegoci, amb voluntat d’ajuda.

 

El govern del Quebec, per la seua banda, també ha oferit el seu suport al grup amb un préstec de 200 milions de dòlars, amb la condició que es mantinga l’oficina central en Mont-real i la propietat intel·lectual en el Quebec.

 

Vora 4.700 treballadors en el carrer

Quan va començar la crisi per la Covid-19, Cirque du Soleil Entertainment Group tenia 44 produccions en la seua agenda d’espectacles. Després de l’anunci per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que la situació del coronavirus havia conseguit la categoria de pandèmia, l’empresa no va tindre més remei que cancel·lar totes les activitats i despatxar a uns 4.700 treballadors, prop d’un 95% de la plantilla.

 

«És el dia més difícil en la història del Cirque du Soleil Entertainment Group. Lamentem profundament les dràstiques mesures que s’han pres hui, ja que despedir temporalment al personal afecta a molta gent treballadora. Per desgràcia, esta decisió és l’única opció que tenim, perquè ens vegem obligats a fer front a esta tempesta i a preparar-nos per a possibles reobertures», va explicar Daniel Lamarre, president i conseller delegat de Cirque du Soleil Entertainment Group.

 

Cirque du Soleil Entertainment Group continua treballant per a reconstruir-se una volta amaine la crisi global. «Com una de les organitzacions d’entreteniment en viu de més èxit, confiem que, quan arribe el moment de reprendre els espectacles, estigam preparats per a donar la benvinguda als milions aficionats que vinguen als nostres espectacles en tot el món», va concloure Daniel Lamarre.

ÚLTIMES NOTÍCIES