València-Diari

Telegram info@valenciadiari.com

E-Mail: info@valenciadiari.com

Compromís i PSPV alaben el govern del Botànic mentre que PPCV demana eleccions ja

Compromís, en canvi, demana «llarga vida» al Botànic

L'últim debat de Política General a les Corts va estar marcat per la proximitat electoral i l'exaltació de les mesures ja aconseguides pel govern del Botànic. A falta de, com a molt huit mesos perquè els valencians tornen a votar els seus representants autonòmics, Ximo Puig va assegurar que el Consell del Botànic «no té limitació temporal» i va demanar als ciutadans confiança per a reeditar el pacte un segon mandat, mentre que, per altra banda Isabel Bonig, presidenta del PPCV li va exigir avançar les eleccions per a obrir «un nou temps» i va presentar un pla de govern amb 31 mesures. El discurs de Ximo Puig va començar recordant l'última víctima de violència de gènere en la província de Castelló, i va enllaçar amb els projectes que ha dut a terme el Consell durant tota la legislatura. Va parlar del passat, del present i del futur que espera per als valencians, referint-se al govern com un «nou contracte social» ambla ciutadania, un projecte que engloba 35 propostes, moltes d'elles a llarg termini. De cara al futur va subratllar els plans estratègics d'economia i intel·ligència artificial, el pla de turisme de cara al 2015; així com altres mesures destacades com la repotenciació de les fàbriques de taulell.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, per la seua banda va insistir en el futur que hi haurà quan el Partit Popular arribe al govern i es va presentar com a alternativa de govern, presentant a més un paquet de 31 mesures que inclouen recuperar el districte únic i derogar els plans que segons ella «catalanitzen» la Comunitat en matèria educativa. També va posar de relleu la baixada dels impostos i l'eliminació de l'impost de Patrimoni i el de Successions o un blindatge per llei dels terminis de llista d'espera en matèria sanitària, del qual també va anunciar Puig la seua proposta. Bonig va acusar Puig de «submissió i complaença» amb Sánchez i va dir que el «fantasma catalanista» el personifiquen els consellers Vicent Marzà o Enric Morera.

En contraposició, el president de la Generalitat va negar l'existència de tals projectes independentistes en les Corts i va dir que no donaria «ni un pas enrere» en les seues reivindicacions a Madrid. El portaveu de Compromís, Fran Ferri per altra part ha qualificat el discurs de Puig de «realista» i ha posat en valor que «no ha passat ni un sol dia sense canvi de la mà del Consell» i ha desitjat llarga vida al Botànic. Ha assegurat també que el projecte del Botànic «no és un eslògan bonic o una simple coalició de govern, és l'instrument per a superar anys de retallades, injustícia i corrupció» davant «una dreta que no té cap projecte». També s'ha referit a la llei del plurilingüisme i s'ha mostrat sorprés que genere tant d'odi entre PP i Ciutadans, ja que la considera «una política tan lògica». «Què és el que molesta tant, què odies més, que el valencià tinga el lloc que mereix o que els xiquets de famílies humils puguen per fi ser plurilingües?» ha preguntat. Ha instat a Ciutadans que done suport a la reforma de la llei electoral, i ha recordat la «discriminació històrica» que sofreix la Comunitat en inversió i finançament des de fa dècades i ha demanat a Sánchez un tracte just, exigint que no faça com Rajoy i que no «esgote la paciència dels valencians».

En la resta del debat destaca el síndic de Podem Antonio Estañ que ha assegurat que els avanços aconseguits «no són suficients» i Ciutadans, la portaveu del qual ha dit que la Comunitat està «pitjor que mai».