Descobreixen una nova diana terapèutica per a una leucèmia agressiva

El centre assegura que es requereixen noves vies de teràpia per als pacients que no responguen al tractament

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descobert una possible nova diana terapèutica per a tractar un tipus de leucèmia agressiva que suprimeix la formació de tumors.

La investigació que publica la revista ‘Gens & Development’ assegura que la troballa d’aquesta nova diana “aplana el camí per al desenvolupament de fàrmacs que augmenten l’expressió del gen en les primeres etapes de la formació del càncer“.

Segons ha explicat la investigadora del CRG Glòria Mas, aquesta troballa “aplana el camí per a desenvolupar fàrmacs que augmenten l’expressió del gen en les primeres etapes de la formació del càncer, interceptant la malaltia abans que es torne incontrolable“.

Funcionament de l’APL

La investigadora ha detallat que el tractament de la leucèmia promielocítica aguda (APL) es produeix a causa de translocacions cromosòmiques, en les quals un cromosoma es trenca i una part es torna a unir a un cromosoma diferent, una fusió que ocorre entre els gens de la leucèmia promielocítica (LMP) i el receptor alfa de l’àcid retinoic (RAR).

Per a conéixer millor com la proteïna que causa la leucèmia afecta l’arquitectura genòmica de les cèl·lules, científics del CRG, el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica i l’Institut Europeu d’Oncologia de Milà (Itàlia) van usar models de ratolí.

Així mateix, el centre ha explicat que es requereixen noves vies de teràpia per als pacients que no responen al tractament habitual. Els actuals tractaments per a l’APL fan que el 90% dels casos entre en remissió, però encara hi ha pacient que no responen a aquest tractament i molts recauen després d’alguns anys.

El mètode, desenvolupat en el laboratori de Luciano Di Croce en el CRG, també es pot utilitzar per a estudiar canvis en l’arquitectura genòmica d’altres tipus de càncer, la qual cosa, segons els autors, podria revelar altres possibles dianes terapèutiques encara per descobrir.

Els passos que inicien el càncer són els més interessants perquè són l’equivalent a la bola de neu que es converteix en allau. Aquest enfocament podria utilitzar-se per a comprendre els primers efectes d’altres proteïnes oncogèniques que actuen com a repressors de la transcripció, la qual cosa conduiria a desenvolupar noves teràpies“, ha afirmat Di Croce, autor principal de l’estudi i investigador en el CRG.

ÚLTIMES NOTÍCIES