Dràstica decisió d’Europa sobre les vacunes d’AstraZeneca i Janssen

Durant molt de temps es van vendre les vacunes d’AstraZeneca Janssen com la gran esperança per avançar en la campanya de vacunació, però els efectes adversos greus han portat a la Unió Europea a prendre una decisió dràstica: no renovarà els contractes de compra amb estes dos farmacèutiques. I és que la sospita que estes vacunes estan darrere dels casos de trombosi greus que han aparegut en les últimes setmanes, alguns amb resultat de mort, han portat a les autoritats europees a prendre esta decisió.

La investigació de l’Agència Europea del Medicament (EMA) segueix en marxa, però cada vegada hi ha menys dubtes que sí que hi ha una relació entre la vacuna i els efectes adversos no desitjats, encara que inicialment es va descartar qualsevol vinculació, però ara ja s’accepta una certa relació i s’intenta determinar el grau i de quina manera. Mentrestant, se segueixen produint casos greus com la mort d’un professor de 30 anys a Espanya, fa tot just uns dies.

Tots estos casos s’envien a l’agència reguladora, encarregada del protocol de farmacovigilància que vetlla pel monitoratge de les vacunes. La preocupació pels casos de la vacuna d’AstraZeneca augmenta, i a ells se sumen ara els primers casos de la vacuna Janssen, fabricada per ‘Johnson&Johnson’. Ahir, els organismes reguladors dels Estats Units van anunciar la suspensió de la vacunació amb Janssen per l’aparició de casos de trombes greus, i van recomanar fer el mateix a la resta de països.

De moment, els països de la Unió Europea estan a l’espera del que diga l’Agència Europea del Medicament sobre la vacuna de Janssen. Però, d’altra banda, el diari ‘La Stampa’ ha citat fonts del govern italià que asseguren que «la Comissió Europea, d’acord amb els líders de molts països, ha decidit que quan acaben els contractes vigents per a l’any en curs, aquells amb empreses que produeixen vacunes de vectors virals no seran renovats».

Plena confiança en Pfizer i Moderna

L’objectiu de les autoritats europees és centrar-se en les vacunes que utilitzen la tecnologia d’ARNm, com Pfizer i Moderna. Estes dosis transporten instruccions per a la producció de la proteïna que utilitza el coronavirus per contagiar, i això permet a l’organisme desenvolupar els anticossos que protegeixen la persona. Això vol dir que la Comissió Europea, alhora que trenca amb AstraZeneca i Janssen, també reforça els seus llaços de confiança amb Pfizer i Moderna.

De fet, la relació entre la Unió Europea i la vacuna d’AstraZeneca va estar marcada des del primer moment per la desconfiança, i els retards en els primers lliuraments van desfermar un enfrontament entre tots dos, i des de llavors la seua relació ha estat entelada per les acusacions mútues. Malgrat això, la Unió Europea ha fet un esforç per defensar la seguretat de totes les vacunes aprovades per l’Agència del Medicament, inclosa la d’AstraZeneca.

Són conscients de les dificultats que estan tenint els països europeus per vacunar els seus ciutadans per la falta de dosi, i l’important que són estes vacunes per garantir l’objecte de vacunar la majoria de la població més aviat millor.

Segueixen les investigacions

A més a més, la decisió podria afectar a les noves vacunes que utilitzen el mateix mètode que AstraZeneca i Janssen, ja que hi ha almenys dotze vacunes aprovades o en fase d’assaig que quedarien compromeses si es decideix confiar només en les d’ARNm. La decisió de la Comissió Europea també es basa en els resultats preliminars de la investigació que duen a terme científics alemanys sobre els casos de trombes. La primera hipòtesi és que la causa dels coàguls de sang poc comuns es produeixen a causa de l’adenovirus que utilitzen vacunes com AstraZeneca i Janssen.

Estos adenovirus són virus del refredat comú modificats genèticament per introduir en el cos humà la proteïna del coronavirus. Este adenovirus desencadenaria en un petit grup de persones una rara reacció autoimmune, consistent en trombes, mala coagulació i baixada de plaquetes. Així doncs, ara s’ha d’establir com es produeix este procés, a quina mena de persones afecta i per què.

ÚLTIMES NOTÍCIES