Un expert assegura que confinar en casa de forma estricta evitaria 400 morts al dia

L'expert en salut pública Rafael Bengoa considera que un confinament en domicili de manera estricta, encara que un poc més suau que el de març, permetria «impedir 400 morts al dia» per coronavirus, i considera preferible esta opció a la de conviure amb el virus.

 

El codirector del The Institute for Health and Strategy i exasesor de l'OMS en temes de salut ha assenyalat que, a demés, els països que han seguit esta estratègia de confinament estan veient créixer les seues economies, especialment Corea del Sud, Austràlia i Nova Zelanda, que tornen a la normalitat.

 

Segons Bengoa, l'opció de conviure amb el virus, que és la tendència política d'Espanya, suposaria seguir durant «altres cinc o sis mesos» amb les mesures actuals de restricció parcial i acceptar una mortalitat molt alta.

 

Preguntat sobre si creu necessari adoptar en Espanya mesures més restrictives que les actuals, afirma que no s'eixirà de dubtes fins dins de deu dies, quan es comenta que s'avaluarà l'impacte de les vigents, si bé alerta que «la incidència i altres indicadors continuaran estant altíssims en tot el país».

 

El taló d'Aquil·les del virus

Respecte a la vacuna contra el coronavirus, l'expert considera una molt bona notícia l'avanç de Pfizer, però destaca que s'estarà vacunant durant tot l'any 2021 i al llarg d'alguns anys, ja que «les pandèmies no desapareixen com un bombardeig», sinó que van cedint a poc a poc.

 

«Hi ha ja una vacuna eficaç i prompte hi haurà més. Li han trobat el taló d'Aquil·les a este virus: les mateixes espines que són la seua força i que usa per a penetrar en les nostres cèl·lules, són el seu taló d'Aquil·les», assegura Bengoa, qui explica que les vacunes que usen el mecanisme d'ARN missatger li enganyen d'aqueixa esta forma.

 

Al seu juí, en Espanya, gràcies a les vacunes i a les mesures de control de salut pública que cal continuar aplicant uns mesos, se conseguirà controlar esta epidèmia i reduir la seua incidència a uns nivells molt baixos.

 

No caure en el parany de la complaença

Respecte a la gestió de la pandèmia que fan el Govern i les comunitats autònomes, Bengoa planteja que segons vaja cedint la segona onada, és important no tornar a caure en el parany de la complaença conforme milloren els indicadors, i continuar invertint en atenció primària i salut pública local, i en rastrejadors.

 

Per a este expert, en Espanya en general s'han seguit criteris científics, però hi ha molt a millorar, i convida a «aprendre, de cara a la següent crisi», siga un pandèmia o siga mediambiental, «a tindre una interacció millor entre la ciència i la política».

 

Cronicitat i pandèmia

El codirector del The Institute for Health and Strategy opina que la cronicitat ha sigut l'element de major vulnerabilitat en esta pandèmia, i avisa que, mentres no es tinga un model que oferisca la continuïtat de cures als crònics, no se'ls tindrà en el radar, el que els fa «encara més vulnerables pel model fragmentat» que existix.

 

Bengoa reivindica que en la gestió de la pandèmia de covid és desitjable «un enfocament nacional, una coplanificació entre nivells de govern», ja que per exemple en el cas de la diabetis no afig valor disposar d'una estratègia nacional, perquè «són estranyes les innovacions que han sorgit en l'àmbit nacional dels últims 20 anys» i la innovació és més local.

 

Finalment, considera que en l'atenció sanitària han d'oferir-se «models híbrids –presencials i digitals– a la població, monitorar la qualitat i satisfacció i modular preferències als usuaris».

ÚLTIMES NOTÍCIES