L’ibuprofén podria causar hospitalitzacions i mort en cas d’infeccions

L’ANSM recomana que es prenga paracetamol i no ibuprofén en cas de dolor o febre | Arxiu

 

L’agència francesa del medicament, Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes Sanitaris (ANSM), ha advertit a metges i pacients dels riscos que es poden produir pel consum d’ibuprofén i ketoprofén en determinades situacions. Des de l’ANSM han demanat una investigació d’aquests medicaments a escala europea perquè poden agreujar infeccions que es poden tractar.

 

És per això, que a «petició francesa» es farà una anàlisi col·legial amb els seus homòlegs europeus perquè les autoritzacions dels medicaments es fan per tota Europa, motiu pel qual s’ha de fer una reavaluació de la relació risc-benefici d’aquests productes.

 

Recomanació: prendre paracetamol en cas de mal o febre

L’ANSM va emetre aquest dijous tota una sèrie de recomanacions una vegada finalitzada la investigació farmacològica que han fet els seus centres de Tours i Marsella. En aquest estudi s’indica que s’ha de prendre paracetamol en cas de dolor o febre i no ibuprofén o ketoprofén. En aquesta línia recomana que sobretot es prenga paracetamol en cas d’alguna infecció com angines, rinofaringitis, otitis, tos, infecció pulmonar i també en el cas d’una lesió cutània o varicel·la.

 

També ha emés unes regles per tal d’utilitzar correctament aquests antiinflamatoris. Així, assenyala que s’ha d’utilitzar «la dosis mínima eficaç, durant la duració més curta», parar el tractament quan desapareguen els símptomes, no allargar el tractament més de tres dies en cas de febre i tampoc allargar-lo més de cinc en cas de dolor.

 

L’ibuprofén és el segon medicament més utilitzat a França per tractar el primer nivell de gravetat | Arxiu

 

Els centres regionals de Tours i Marsella van concloure, en el seu estudi, que hi ha una sèrie d’infeccions, en particular per estreptococ, que podrien empitjorar si es prenen aquests dos medicaments. Aquestes complicacions van sorgir en pacients que havien realitzat tractaments de curta durada, de dos a tres dies, d’ibuprofén o ketoprofén que havien sigut receptats, o que el pacient s’havia automedicat, per combatre la febre, problemes cutanis d’aspecte inflamatori, respiratori o del sistema otorrinolaringològic.

 

Als casos estudiats, els investigadors francesos van analitzar 337 complicacions infeccioses amb ibuprofén i 49 amb ketoprofén, de caràcter sever, i que estaven presents en l’origen d’hospitalitzacions, seqüeles i fins i tot morts. L’ibuprofén és el segon medicament que més s’utilitza a França per tractar el primer nivell de gravetat, després del paracetamol.

ÚLTIMES NOTÍCIES