La Generalitat triplica la inversió en innovació: 1.100 milions a l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent fins a 2024

La Conselleria d'Innovació actualitza els reptes en un projecte que és fruit de l'intens treball coordinat des de la Generalitat Valenciana amb les aportacions de tot l'ecosistema innovador valencià

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha actualitzat l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent, S3, per a convertir la Comunitat Valenciana en un referent en innovació i avançar cap a un territori més intel·ligent, sostenible i inclusiu.


Rebre les notícies de València Diari

La previsió és destinar més de 1.100 milions en el desenvolupament d’aquesta estratègia durant el primer període, des de 2021 a 2024, per al que s’implicarien la majoria de conselleries de manera transversal i amb accions enfocades cap a la modernització dels sectors productius, el progrés econòmic i social, la implantació d’empreses tecnològiques i la transformació del model econòmic amb la finalitat de fer-lo més resilient.

El nou pla segueix el deixant de l’Estratègia RIS3, que va portar en el període de 2014 a 2020 a mobilitzar més de 530 milions d’euros de fons públics en més de 420 programes d’ajudes i subvencions a la innovació en la Comunitat Valenciana, orientats a identificar i impulsar els avantatges competitius en matèria d’innovació i que ha portat a posicionar a aquest territori com la regió europea que més ha crescut en els indicadors d’innovació en els últims anys. En aquesta nova etapa i sobre la base de la previsió dels quatre primers anys, la inversió pública es triplicaria en el període 2021-2027.

El Comité de Direcció S3 de la Comunitat Valenciana, presidit per Salvador Navarro, ha validat la nova Estratègia d’Especialització Intel·ligent, S3, com a pas previ a la seua aprovació pel Ministeri i, posteriorment, per la Comissió Europea; sent fruit de l’intens treball coordinat des de la Generalitat Valenciana amb les aportacions, el coneixement i la participació de tot l’ecosistema innovador valencià, tant públic com privat.

En aquest sentit, la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, ha volgut agrair la implicació de la quàdruple hèlix de la innovació: al sector empresarial representat per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana; al sector del coneixement, amb la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la I+D+i (RUVID) i la xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) al capdavant; a la societat civil, representada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i als companys de la Generalitat. “Entre tots i totes ho hem fet possible“, ha ressaltat Pascual.

Carolina Pascual ha incidit en “la importància de continuar orientant els nostres esforços cap a aquells àmbits en els quals tenim major avantatge competitiu actual, així com en aquells en els quals tenim un potencial desenvolupament de futur i que representen l’oportunitat per a posicionar al nostre territori en un referent en innovació”.

En el mateix sentit s’ha manifestat Salvador Navarro, president de la CEV i del Comité de Direcció, S3, qui ha posat en valor els bons resultats i el prestigi de l’Estratègia d’especialització i ha cridat a millorar-los en el període 2021-2027. “Hem de condensar tot l’esforç públic dels fons europeus d’innovació fins a 2027 en aquells àmbits o entorns amb major potencial de desenvolupament en el territori, per l’existència de coneixement i especialització tecnològica, i per l’existència i potencialitat d’un teixit empresarial consolidat i capaç de diversificar-se”, ha afirmat.

Per part seua, la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, ha ressaltat la importància de la col·laboració de tot el sistema valencià d’innovació en el desenvolupament de l’Estratègia S3, “que ha demostrat que la inversió pública i privada en innovació i l’aposta per la innovació col·laborativa orientada per la identificació dels punts forts en els quals podem tindre major potencial i avantatge competitiu com a regió, dona els seus fruits.

En aquest sentit, per a Tirado assegura “no és casualitat que la nostra Comunitat sigui la regió europea que més ha crescut en els indicadors regionals d’innovació en els últims anys”.

L’anàlisi d’aquestes capacitats i avantatges ha posat en relleu prioritats d’especialització com l’economia circular i la simbiosi industrial, l’emmagatzematge energètic sostenible, les eines digitals per a la gestió energètica, les tecnologies digitals i industrials avançades com el 5G/6G, la fotònica o la microelectrònica, els nous desenvolupaments per al vehicle connectat, la biotecnologia verda i els nous aliments funcionals, el turisme intel·ligent, les noves tecnologies per a la prevenció, diagnòstic i tractament de malalties, o la innovació inclusiva.

Per a aconseguir aquest desenvolupament, la Generalitat advoca per continuar el camí ja iniciat de creixement de la inversió, tant pública com privada, canalitzar els fons Feder d’innovació, i aprofitar les sinergies i oportunitats de finançament dels fons Next Generation, amb la finalitat d’aconseguir uns sectors productius més resilients i competitius, generant major riquesa, benestar i qualitat de vida per al nostre territori.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies