Milers de persones clamen contra l’ampliació del port de València

Milers de persones s’han manifestat la vesprada d’este divendres per a mostrar el seu rebuig al projecte d’ampliació nord del port de València pel seu impacte mediambiental. Per això, s’han congregat en una marxa, convocada per la Comissió Ciutat-Port, a les 18.30 de la tarda en la Plaça de Saragossa. El recorregut ha comptat amb la participació de diferents entitats, com l’Associació de veïns i veïnes de Natzaret, Associació Veïns i Veïnes Grau-Port, Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar, entre altres.

Presència política

Entre els manifestants es trobaven destacats dirigents de Compromís com la secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó; el regidor Sergi Campillo i el diputat en el Congrés, Joan Baldoví. També ha assistit la síndica de Unides Podem, Pilar Lima. Finalment la consellera d’Agricultura, Mireia Molla, no ha assistit a la concentració ni l’alcalde de València, Joan Ribó, malgrat ser també contraris al projecte.

<

>

La manifestació

Convocada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima, la manifestació, que segons l’organització ha reunit unes 10.000 persones, ha partit la vesprada d’este divendres de la plaça de Zaragoza després d’una pancarta amb el lema “Pensem global, actuem local. No a l’ampliació del port“, i ha finalitzat, desafiant la pluja, en la plaça de l’Ajuntament després de recórrer diversos carrers del centre de la ciutat.

<

>

Cartells i pancartes

Els manifestants han mostrat cartells i pancartes amb frases com “Canvia el sistema, no el clima“, “Este cataclisme és culpa del capitalisme“, “Stop ecocidi“, “Salvem L’Albufera“, “Aire net i port quetet” o “Més verdura i menys infraestructura“.

Més de 160 col·lectius han signat el manifest contra l’ampliació del port, entre ells la Federació d’Associacions Veïnals de València, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, la Federació de Mars i Parells FAMPA, la Plataforma litoral per al poble o els sindicats CGT, Intersindical i CCOO-Educació.

L’objectiu d’esta manifestació

Un dels portaveus de la Comissió Ciutat-Port, José Trasancos, ha assenyalat al fet que l’objectiu d’esta manifestació és mostrar als governants que hi ha una “oposició molt àmplia” a un projecte d’ampliació que és “nefast” i que “no es té en peus“.

“Lluitant per l’interés general”

Ha assegurat que amb esta mobilització estan “lluitant per l’interés general“, mentre que l’Autoritat Portuària de València lluita per l’interés d’una empresa de transport marítim, i ha destacat l’ampli suport que han recaptat per a esta manifestació unitària, així com el suport dels joves.

Els convocants

Els convocants han assenyalat que, de la mateixa manera que en els anys 70 es va aconseguir que l’antic llit del riu Túria quedés com una zona verda i que es paralitzés la urbanització prevista a la Devesa del Saler, ara cal lluitar per a recuperar La Punta i parar l’ampliació portuària.

La presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València, María José Broseta, ha explicat que es mobilitzen en defensa de les platges del sud de la ciutat i de l’Albufera

La presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València, María José Broseta, ha explicat que es mobilitzen en defensa de les platges del sud de la ciutat i de l’Albufera, i ha destacat que el projecte té “nul·les garanties ambientals” i compta amb l’oposició de l’alcalde de València, Joan Ribó, i de mig Govern valencià.

A la manifestació també s’ha sumat la joventut

La joventut també s’ha sumat a la mobilització, en la mateixa jornada d’una vaga estudiantil convocada pel BEA, Saó UV i Fridays for Future, ja que consideren que l’ampliació del port és un exemple més de “les polítiques contràries a la mitigació i adaptació al canvi climàtic“.

El manifest dels convocants

Els convocants han llegit un manifest al final del recorregut que assegura que l’ampliació del port “no respon a la realitat ni a les necessitats actuals” i reclama la retirada del projecte, l’enderrocament del dic nord i recuperar la ZAL “en verd i per a la ciutadania”.

El manifest assenyala que ampliar el port suposarà una despesa de “més de 4.000 milions d’euros de diners públics” i implicarà crear l’accés nord i fer noves ampliacions de la V-30, la V-31 i la V-21, i lamenta que el port vulga “més beneficis privats a costa de la vida” dels qui viuen a València i la seua àrea metropolitana.

L’ampliació del port “és una amenaça per al nostre entorn i qualitat de vida; empitjorarà la qualitat de l’aire i el soroll, fomentarà la destrucció i la fragmentació dels nostres ecosistemes, i acabarà definitivament amb l’horta que ens alimenta i amb els nostres pobles“, assenyala el text.

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES