L’IIS La Fe descobreix una nova malaltia ‘ultrarara’ que afecta el desenvolupament neurològic

Un equip d’investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha descobert una nova malaltia del neurodesenvolupament de la qual, de moment, només s’han identificat dos pacients. Es tracta d’una malaltia “ultrarara”, relacionada amb el dèficit funcional d’una proteïna anomenada mitofil·lina.

La investigació, liderada pel neuropediatre de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València  Ana Victoria Marcoo-Hernández i publicada a la revista ‘Clinical Genetics’, ha permés proposar, per primer cop, que els trets neurològics i oftalmològics de la nova patologia són causats pel dèficit funcional d’esta proteïna. Un descobriment que ha estat possible gràcies a la seqüenciació massiva de nova generació amb què s’ha identificat el gen.

 

L’estudi ha avaluat dos pacients infantils amb problemes neurològics. Es tracta de dos cosins germans de famílies consanguínies amb encefalopatia del desenvolupament, hipotonia i nistagme. Les troballes genètiques, combinades amb els estudis clínics i dels teixits dels pacients, han donat llum sobre l’origen i les característiques d’esta malaltia mitocondrial.

Les malalties mitocondrials són un grup de patologies poc comunes que es produeixen quan els mitocondris no funcionen com hi haurien. Se n’han descrit més de 150 i les seues manifestacions, encara que comparteixen característiques comunes, són molt diverses.

El descobriment ajudarà aquesta i altres famílies a reduir l’ansietat en poder conéixer la causa per la qual els seus fills tenen els símptomes d’una malaltia tan complexa i a poder prendre decisions gràcies al consell genètic”, ha explicat la investigadora.

 

Arbre genealògic, ultramicroscòpia i ressonància magnètica

 

Gràcies a la seqüenciació dels gens implicats en el neurodesenvolupament, les proves d’imatge amb ressonància magnètica i l’estudi de les biòpsies de teixit muscular, l’equip investigador ha pogut confirmar la sospita sobre l’origen mitocondrial dels símptomes dels pacients.

L’exoma clínic va detectar la mateixa variant en homozigosi del gen IMMT, l’examen del múscul va confirmar la presència de signes suggestius de trastorn mitocondrial i en l’estudi de microscòpia electrònica es va observar l’alteració de la disposició de la cresta mitocondrial rarament descrita comuns, però similar a l’observada en models animals que acullen la regulació a la baixa o l’enderrocament de la mitofil·lina.

Segons Ana Victoria Marcoo-Hernández, “el gen IMMT s’ha estudiat anteriorment com a gen candidat, però no s’havia descrit prèviament perquè no hi havia pacients identificats. La nostra investigació obre la porta que este gen s’incloga als exomes clínics i es puguin detectar més pacients a tot el món”.

El proper repte per abordar les malalties mitocondrials és la teràpia gènica. “En este cas, la malaltia descoberta no disposa de tractament perquè no la coneixíem, però pot arribar-hi i, gràcies a l’ampliació del coneixement, tenim més possibilitats de millorar l’activitat mitocondrial i els símptomes”, ha explicat Marcoo-Hernández.

ÚLTIMES NOTÍCIES