L’OMS avisa que la pandèmia del coronavirus no serà l’última i fa un avís global

 

Pandèmia. Una paraula que fins fa aproximadament un any pareixia cosa del passat o, si més no, de la ficció cinematogràfica. Però la realitat és que ja s’ha convertit en part de la nostra realitat este 2020. L’expansió del SARS-CoV-2, el virus que produïx el Covid-19, per tot el món després d’originar-se en la Xina ha trastocat la vida de milions de persones.

 

I és que els últims mesos han estat marcats per esta malaltia, que ha afectat de manera en major o menor mesura tot el planeta. Mentres que en el seu lloc d’origen, en la Xina i especialment la ciutat de Wuhan, es torna a recuperar la normalitat, Europa, Estats Units o bona part de l’Amèrica Llatina seguixen sent colpejades per una segona onada que ha elevat les xifres mundials a més de 80 milions de contagis i més 1.700.000 morts.

 

Però una de les grans preguntes que deixa esta pandèmia és si esta serà l’última que viurà la nostra societat. En este sentit, des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han advertit que no pareix que hajade ser d’eixa forma. Concretament, ha sigut el director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui ha publicat un missatge clar en un vídeo este diumenge. 

 

Tedros ha assenyalat que la pandèmia de l’actual coronavirus no serà l’última d’esta classe de crisi sanitària que haurà d’afrontar la humanitat. «La història ens diu que esta no serà l’última pandèmia. Les epidèmies són un fet en la vida», ha comentat en un clip compartit amb motiu del primer Dia Internacional de la Preparació davant Epidèmies.

 

L’OMS demana dotar els sistemes sanitaris de més recursos

El màxim dirigent de l’OMS ha insistit en la necessitat que els Estats facen una millor inversió en Salut Pública. Segons ell, és l’única manera en què la societat podria assegurar que les generacions futures hereten un món més segur, resilient i sostenible. En paraules paregudes ha parlat en les últimes hores, el secretari general de l’ONU, António Guterres. En el seu cas demanava «aprendre» de l’experiència del coronavirus, invertint en els sistemes de salut per a «millorar» la resposta a «futures emergències».

 

En el seu missatge, Tedros Adhanom Ghebreyesus també ha indicat que l’actual pandèmia «ha capgirat el món», cosa difícil de creure fa tot just 12 mesos. A demés, ha destacat que no només ha tingut conseqüències sanitàries, sinó que tindrà conseqüències de llarg abast en les societats i economies.

 

 

El que ha deixat clar és que feia temps que estava damunt de la taula la possibilitat d’una pandèmia d’estes dimensions. «No és una sorpresa», ha confessat, recordant que la història ja havia donat exemples i que hi havia estudis que ho confirmaven, però que el problema és que el món no s’havia preparat per a un escenari com este.

 

«Hem d’aprendre totes les lliçons que la pandèmia ens està ensenyant» ha afegit sobre esta qüestió. Amb tot, ha insistit que l’aprenentatge no passa únicament per invertir en la sanitat. Cal anar més enllà i centrar-se a posar «un enfocament que englobe tot el govern i la societat», més enllà de les qüestions purament sanitàries.

 

Per al director general de l’OMS , la pandèmia ha ressaltat la «unió íntima entre la salut dels humans, els animals i el planeta». I és que qualsevol «esforç per a millorar la salut humana» no servix de res si no es té en compte l’«intercanvi crític entre humans i animals», a demés de l’«existencial amenaça d’un canvi climàtic que faja la Terra menys habitable». En definitiva, cal estar molt atents en el futur a la possible aparició d’una nova amenaça.

ÚLTIMES NOTÍCIES