Es posa en dubte l'eficàcia dels antidepressius

D'eixa manera ho han constatat uns científics de Dinamarca
Leer en español
En el món hi ha uns 350 milions de persones que patixen depressió | Arxiu

 

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en el món hi ha uns 350 milions de persones que patixen depressió: segons els seus càlculs (DHD), 48 de cada 1.000 habitants patixen eixa malaltia. És, per això, que els antidepressius també s'estan disparant en vendes tant en Europa com en els Estats Units.

 

Espanya és un dels països a on més ha augmentat el percentatge de malalts en els últims anys: és el sext país amb més persones afectades de l'OCDE, rànquing que lidera Islàndia. Cada volta es prescriuen amb més freqüència, però la veritat és que en la comunitat científica hi ha una certa discrepància sobre l'eficàcia d'estos fàrmacs.

 

Primer treball amb metodologies dubtoses

L'últim estudi publicat sobre el tema és una metanàlisi que ha elaborat el 'Nordic Cochrane Centre' de Dinamarca. La investigació ha conclòs, sorprenentment, que l'eficàcia dels antidepressius no es pot demostrar. Eixa anàlisi, publicada en el 'BMJ Open', és una resposta a una investigació que va arreplegar 'The Lancet' el mes de febrer de l'any 2018. En este primer estudi, es va fer una comparació dels efectes que tenien 21 antidepressius diferents.

 

A partir d'eixes dades, que es van arreplegar a partir de 522 assajos diferents i 116.477 participants, els científics van concloure que tots els antidepressius van ser més eficaços que el placebo en adults amb trastorn un depressiu major.

 

No es pot assegurar que els antidepressius funcionen, però les evidències encara no són sòlides | Arxiu

 

Però, el segon article del 'BMJ Open' posa en dubte alguns aspectes del primer estudi i un dels primers fets que es qüestiona és que els individus estudiats sabien en quin grup experimental estaven –en els antidepressius o en el placebo– a banda que l'observació va ser de molt poca duració i no es pot aplicar a persones que estan prenent la medicació durant anys.

 

A més, també van denunciar que en el primer estudi no es va especificar quina va ser la metodologia en algunes proves i, per tant, es qüestiona la seua rigorositat. En definitiva, l'estudi del 'BMJ Open' no va poder assegurar que els antidepressius funcionaren, però sí que afirmen que hi ha una evidència que encara no és prou sòlida. Alhora, demanen més estudis, però que siguen més amplis i llargs.

 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

Comentaris