Preocupant avís de l’OMS: «Passarà en gener de 2021»

 

Els grans països europeus han hagut d’implantar dures restriccions en les últimes dates per a intentar frenar l’expansió del coronavirus, encara que segons els experts el pitjor moment de la pandèmia encara està per arribar. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat un missatge d’alerta que el vell continent patirà una tercera onada de contagis en els primers compassos del 2021.

 

L’hivern arriba i també serà una altra de les claus que puguen desencadenar una tercera ona a principis d’any. Són molts els experts que estan alertant d’este possible rebrot, que provocaria amb total seguretat un increment substancial en el número de contagis i morts per Covid-19.

 

«Si no construïxen la infraestructura necessària, hi haurà una tercera onada a principis de 2021»

L’enviat especial del coronavirus de l’OMS, David Nabarro, ha avisat als governs de tota Europa que si no conseguixen reforçar els seus sistemes sanitaris de lluita contra el coronavirus, tornaran a eixir de nou els rebrots d’este. «Ara tenim la segona onada. Si no construïxen la infraestructura necessària, tindrem una tercera onada a principis del pròxim any», ha sentenciat en una entrevista amb diferents periòdics suïssos, recollida per l’agència ‘Reuters’.

 

Nabarro ha posat el focus en què els països europeus no han sabut aprendre el succeït durant la primera onada de coronavirus, en la que va pujar de manera increïble la pressió assistencial dels hospitals en Europa i molts països es van vore obligats a establir un confinament domiciliari en bona part del continent. «No van construir la infraestructura necessària durant els mesos d’estiu, després que van posar baix el control la primera onada», s’ha lamentat Nabarro.

 

Europa engloba un quart dels morts per coronavirus en tot el món

El continent europeu s’ha vist colpejat per la pandèmia de forma molt alarmant. En Europa es concentren fins al 28% dels casos positius de tot el món i han mort en el vell continent un 26% de les persones mortes en el món des que va començar a expandir-se el Covid-19. La dada és reveladora, ja que una persona mor cada 17 segons per coronavirus.

 

Hi ha alguns països que han començat a baixar lleugerament les seues  taxes d’infecció després d’establir dures mesures, com els confinaments totals que han fet Regne Unit o França. D’altra banda, Alemanya, Itàlia o Espanya també han hagut d’implantar uns certs criteris de mobilitat, aforament o tancament de locals per a intentar combatre la segona onada.

 

Nabarro ha estat molt prudent amb els plans d’obertura i apunta a les dificultats que sofrixen alguns països com Suïssa per a tornar a la normalitat amb la posada en marxa de les estacions d’esquí, aspecte vital per al turisme internacional. «Una volta que les taxes d’infecció baixen, i s’enfonsaran, en eixe moment podrem ser tan lliures com vulguem», ha sentenciat.

 

Corea del Sud, el mirall en el que s’ha de mirar Europa

L’enviat especial de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha destacat la gestió contra el coronavirus en Corea del Sud, que ha pogut controlar amb efectivitat la malaltia. Sumant una població pareguda a la d’Espanya, només ha registrat 5.000 casos i 50 morts en l’últim mes.

 

En eixe mateix interval de temps, Espanya ha registrat més de 530.000 nous positius i 8.000 morts per coronavirus, provocant una situació molt complicada després de la primera onada de casos entre març i maig d’enguany.

 

«La gent està completament compromesa, adopta comportaments que dificulten el virus. Mantenen la distància, usen mascaretes, s’aïllen quan estan malalts, es renten les mans i les superfícies. Protegixen als grups més amenaçats», ha assenyalat David Nabarro.

ÚLTIMES NOTÍCIES