La Fe tindrà un equip de protonteràpia donat per la Fundació Amancio Ortega

 

La Comunitat Valenciana rebrà un dels 10 equips de protonteràpia per tractar pacients oncològics que la Fundació Amancio Otega Gaona ha donat al Ministeri de Sanitat.

L’equip, d’alta precisió i última generació, s’instal·larà a l’hospital La Fe de València i “donarà servei als pacients de la xarxa pública de tota la Comunitat Valenciana a més d’altres territoris limítrofs“, com ha anunciat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha agraït la donació.

Serà el primer equip de protonteràpia de la xarxa pública valenciana. De fet, a hores d’ara el Sistema Nacional de Salut no compta amb cap equip de protonoterapia ia tot Espanya, només hi ha dos a la sanitat privada.

D’acord al conveni anunciat este dimarts passat pel Ministeri de Sanitat i la Fundació Amancio Orterga, el cost màxim dels deu equips és de 280 milions d’euros. El cost estimat de cada equip equival a entre set i nou centres de salut de mida ordinari.

La protonteràpia és una modalitat especial de radioteràpia que empra protons en lloc de raigs X (electrons), el que permet un alliberament més localitzada de la radiació, una millor distribució de la dosi i menor irradiació de teixit sa circumdant. Això el fa especialment indicat per a pacients amb llarga supervivència i, especialment, en població pediàtrica.

Esta tècnica està indicada per tumors oculars, espinals, de la base del crani i alguns cerebrals.

L’adquisició d’este equip permetrà no només millorar l’accessibilitat dels pacients a esta teràpia, tant a curt com a mitjà termini. També, a més de donar una àmplia cobertura a les indicacions actuals, servirà per a les noves indicacions i usos que es vagen incorporant sota l’impuls de la recerca i l’aval de l’evidència científica.

Al costat d’això, facilitarà la investigació clínica i de desenvolupament tecnològic relacionat amb este tipus de tractament.

D’acord al conveni, la Fundació Amancio Ortega anirà a càrrec de l’adquisició dels equips, el programari, l’equip de dosimetria, l’equip de càmeres i el servei de formació de personal clínic.

Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es fa responsable de la inversió necessària per a la seua instal·lació i posada en funcionament, aportar els recursos humans necessaris per a l’ús de l’equip, el pla de formació de personal, el manteniment, així com assumir els pacients que corresponen d’altres comunitats autònomes.

ÚLTIMES NOTÍCIES