Puig anuncia la posada en marxa d’un pla de resposta a la crisi energètica

El President també ha anunciat ajudes de 18 milions d'euros per a renovar les flotes de transport

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa un pla de resposta valenciana a la crisi energètica, així com ajudes per un import total de 18,6 milions d’euros per a renovar les flotes de transport de mercaderies i viatgers.

Així ho ha assenyalat el president de la Generalitat en la sessió de control de les Corts, on ha reclamat el suport parlamentari per a avançar en el pla valencià que contempla mesures dirigides a impulsar les renovables i aconseguir la sobirania energètica, així com a ajudar a les famílies més vulnerables i a les empreses més afectades per l’increment dels costos energètics.

De la mateixa manera, ha assenyalat que es vehicularan mesures de millora de l’eficiència energètica en edificis públics i s’incidirà en polítiques d’estalvi perquè, segons ha assegurat, “gastar adequadament l’energia és una manera de combatre a Putin“.

Durant la seua intervenció, ha destacat la necessitat de posar en marxa mesures dirigides a acabar amb la pobresa energètica i fer costat als més vulnerables i, en aquest sentit ha valorat la decisió del Govern d’Espanya d’augmentar l’Ingrés Mínim Vital en un 15% i ha avançat que la Comunitat Valenciana augmentarà també la Renda Valenciana d’Inclusió, així com les ajudes a sectors essencials com la pesca, la ramaderia, l’agricultura, o el transport.

Així mateix, ha avançat la publicació, aquest dijous, de la convocatòria d’ajudes per a la renovació de flotes d’empreses de transport de mercaderies i viatgers, que contempla destinar 18,6 milions d’euros procedents de fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i que seran gestionades per la conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

Sobirania energètica

El president ha explicat que la Comunitat Valenciana és deficitària en producció energètica, ja que només produeix entorn del 66% del que consumeix, i aproximadament el 40% d’aquesta energia procedeix de la central nuclear de Cofrents, per la qual cosa ha justificat la necessitat d’agilitar el procés de transició energètica que s’ha d’abordar fins a 2030.

En aquest sentit, ha subratllat l’aposta del Consell per potenciar al màxim les energies renovables, mitjançant el foment de la instal·lació de plantes fotovoltaiques i eòliques amb criteris mediambientals, paisatgístics i territorials, a més d’estar impulsant la investigació i la incorporació de combustibles verds, com l’hidrogen verd, a través dels fons europeus.

De la mateixa manera, ha informat que el Consell està estudiant la repercussió de les ajudes contemplades en el Decret llei aprovat pel Govern d’Espanya “sector a sector”, amb la finalitat de poder complementar aquestes mesures de suport, que contribuiran al fet que els valencians tinguen garantida l’energia “ara i en el futur“.

Estabilitat i seguretat jurídica

D’altra banda, Ximo Puig s’ha referit al treball del Consell per generar un entorn d’estabilitat, seguretat jurídica i diàleg social, la qual cosa ha propiciat la confiança necessària entre els empresaris i els treballadors per a avançar en el creixement econòmic i en l’ocupació.

En aquest context, el president ha explicat que la Comissió Europea haja alçat la sanció a Ciutat de la Llum cinc anys abans del que es preveu, així com la decisió de Volkswagen d’instal·lar la seua factoria de bateries en Parc Sagunt, les inversions de les quals convertiran a la Comunitat Valenciana en el “pol de la mobilitat sostenible en el sud d’Europa“, ha assegurat.

ÚLTIMES NOTÍCIES