La retina podria revelar el risc de mort prematura, segons un estudi

 

 

Escanejar la retina i les capes de teixit nerviós sensibles a la llum situades en la part posterior de l’ull podria ajudar els metges a detectar l’envelliment i les persones amb més risc de morir de manera prematura, segons una investigació realitzada per investigadors del Centre d’Investigacions d’Ull, de Victoria, a Austràlia.

Els investigadors van analitzar les retines de 46 969 persones, escanejades en el Biobanco del Regne Unit amb una qualitat raonable. En aquest estudi es van incloure un total de 80 169 imatges de fons d’ull.

La investigació, la primera d’aquest tipus, podria utilitzar-se com a eina de detecció “de l’edat en la retina” i així determinar l’edat biològica real del nostre cos, que pot o no coincidir amb l’edat cronològica. El fet que dos persones tinguen els mateixos anys no significa que s’envellisquen amb la deterioració física i cel·lular al mateix ritme.

A un model d’aprenentatge automàtic i intel·ligència artificial (IA), se li ha entrenat per a predir els anys de vida d’una persona analitzant la seua retina. Segons els resultats de l’estudi, l’algorisme va aconseguir predir l’edat retinal i l’edat real de quasi 47.000 adults entre els 40 i els 69 anys amb una precisió general de 3,5 anys, segons l’estudi publicat pel British Journal of Ophthalmology.

 

El risc de mort prematura reflectit en la retina

 

Deu anys després que s’escanejaren aquestes retines, 1.871 (5%) dels participants havien mort 321 (17%) a causa de malalties cardiovasculars; 1018 (54,5%) de càncer i 532 (28,5%) d’altres causes, entre elles, la demència–. Els que tenien retines més envellides, coincidien amb “persones que envelleixen ràpidament” i amb més probabilitats de pertànyer a aquest grup.

És a dir, si l’algorisme predeia que la retina d’una persona era un any més vella que la seua edat real, el seu risc de morir per qualsevol causa en els següents 11 anys augmentava un 2%. Al mateix temps, el risc de mort per una causa diferent de les malalties cardiovasculars o el càncer augmentava un 3%.

Mingguang He, autor de l’estudi i professor d’epidemiologia oftàlmica de la Universitat de Melbourne i del Centre d’Investigació Ocular d’Austràlia ha explicat que “la retina ofereix una ‘finestra’ única i accessible per a avaluar els processos patològics subjacents de les malalties vasculars i neurològiques sistèmiques que s’associen a un major risc de mortalitat“.

Les imatges de la retina contenen informació sobre factors de risc cardiovascular, malalties renals cròniques i biomarcadors sistèmics, entre altres.

“Les nostres noves troballes han determinat que la diferència d’edat de la retina és un predictor independent d’un major risc de mortalitat, especialment de la mort per malalties no [cardiovasculars]/no canceroses. Aquests resultats suggereixen que l’edat de la retina pot ser un biomarcador clínicament significatiu de l’envelliment“, van assegurar.

Altres predictors existents de l’edat biològica no són tan precisos –a més de ser cars i invasius– com sembla ser-ho la diferència d’edat de la retina, segons reporta Science Alert.
 

ÚLTIMES NOTÍCIES