Brussel·les torna a autoritzar rodatges de cinema en Ciutat de la Llum d’Alacant

La Comissió Europea autoritza rodatges a partir de l'1 de juliol, una dècada després de prohibir-hi la filmació de pel·lícules per vulnerar la lliure competència en la construcció amb recursos públics

La Comissió Europea ha autoritzat que el complex industrial audiovisual Ciutat de la Llum d’Alacant torne a tindre activitat cinematogràfica a partir de l’1 de juliol de 2022, una dècada després de prohibir el rodatge de pel·lícules per vulnerar la lliure competència en la construcció amb recursos públics.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en el propi recinte el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, qui s’ha felicitat per la notícia i ha sostingut que la intenció del Consell valencià que presideix, propietari dels estudis a través de la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV), és que abans que acabe 2022 els platons puguen tornar a acollir filmacions.

Ximo Puig ha qualificat d'”extraordinària rellevància” la decisió perquè durant els últims deu anys les negociacions de caràcter comercial han estat prohibides a la Ciutat de la Llum i ha destacat que les gestions dutes a terme per la Generalitat han permés acurtar cinc anys les sancions imposades per la Unió Europa, a causa de les ajudes d’Estat que es van concedir, i recuperar el control total de la Ciutat de la Llum després de set anys de negociació i “treball intens”.

Durant la seua intervenció, el president ha recordat que l’expropiació de 2,6 milions quadrats de sòl sobre el qual es va construir els estudis es va realitzar en 1998, la sentència del Tribunal Suprem amb la nul·litat de les expropiacions es va produir en 2011, i la decisió de Competència de paralitzar l’activitat econòmica per 15 anys, en 2012.

Puig ha destacat que la decisió de l’àrea de Competència de la Comissió Europea permet recuperar “el control total” de la Ciutat de la Llum, projecte impulsat en l’etapa de l’expreidente  Eduardo Zaplana (PP) i que va suposar una inversió de 470 milions d’euros entre les obres, l’organització d’esdeveniments, les pèrdues i les indemnitzacions per les expropiacions.

Pla Estratègig de Reactivació

En el transcurs de l’acte, el president ha avançat que es dissenyarà un pla estratègic per a “tornar a l’activitat cinematogràfica“, així com estudiar la possibilitat de participar en algun PERTE i d’obtindre ajudes europees.

Ximo Puig ha mostrat la seua intenció d’aprofitar els estudis al màxim per a “traure el millor rendiment social possible“, prioritzant la indústria audiovisual però sense descartar altres usos, i amb l’objectiu de “generar ocupació, activitat econòmica i futur per a la ciutat d’Alacant i per a tota la Comunitat Valenciana”, ha dit.

El cap del Consell també ha assegurat que moltes empreses s’han interessat pels estudis i s’ha referit a la necessitat de “readaptar-los” a les noves exigències de la indústria audiovisual.
Així mateix, ha anunciat una trobada en les pròximes setmanes amb responsables d’Euronews amb la finalitat d’avançar en la negociació perquè la principal cadena de notícies d’àmbit europeu s’instal·le a la Ciutat de la Llum.

Puig ha avançat que es prepara un pla estratègic que estiga llest abans de l’1 de juliol de 2022 per a recuperar l’activitat cinematogràfica i audiovisual, que inclou la possibilitat que el complex aculla una subseu de la cadena televisiva europea Euronews.

ÚLTIMES NOTÍCIES