Sanitat inicia la creació de 6.000 noves places

L'increment de plantilla suposa transformar els contractes covid vigents, temporals i conjunturals, en places estructurals i indefinides

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha iniciat el procés de creació d’un total de 6.000 noves places en la plantilla estructural de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.


Rebre les notícies de València Diari

Aquesta xifra suposa un augment del 12% respecte a les places actuals, i és, com ha assenyalat en una roda de premsa la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, “el major increment de plantilla que s’haja realitzat mai en la història del sistema valencià de salut des de la seua creació”. En una primera etapa es contractarà 5.040 places, es començaran a cobrir a partir de l’1 de maig.

La creació d’aquestes 6.000 noves places és, com ha explicat Ana Barceló “una aposta sense precedents per la sanitat pública valenciana i pels seus professionals i suposa, en la pràctica, transformar els actuals contractes de reforç Covid, conjunturals i temporals, en places estructurals i indefinides. És a dir, mantenim el nombre de contractes de reforç, però amb nous perfils i amb ocupació pública de qualitat”.

L’ampliació de plantilla s’escometrà en dos fases. La primera es desenvoluparà durant les pròximes setmanes i cristal·litzarà en la creació de 5.040 places que podran anar ocupant-se a partir del Primer de Maig. Es tracta majoritàriament de contractacions per a Infermeria i Medicina (entorn de 3.000).

De fet, aqueix total es desagrega, entre altres categories, en 1.889 places d’infermeria, 979 de metges, 453 TCAE, 397 auxiliars administratius, 272 zeladors, 178 fisioterapeutes, 114 treballadors socials, 109 psicòlegs clínics, 150 informàtics, 120 tècnics de laboratori, 45 farmacèutics i 30 enginyers. Per tant, tal com ha puntualitzat Barceló, “en aquesta primera etapa, hem prioritzat Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública així com urgències i emergències”.

Per nivells assistencials, aquest primer grup es concreta en 2.691 reforços en les plantilles dels hospitals (611 per a facultatius i 1.215 per a infermeria, entre altres categories). D’ells, 24 facultatius i 62 infermeres s’assignaran al SAMU; 209 facultatius a les urgències hospitalàries; i 20 metges i 45 infermeres a les unitats d’hospitalització domiciliària.

A més, hi haurà 1.613 places més per a Atenció Primària i Comunitària (310 seran ocupades per metges de família, 599 es destinaran a infermeria, 316 a auxiliars administratius i 64 per a professionals de treball social).

Es crearan així mateix 259 places per a Salut Mental (42 psiquiatres, 100 psicòlegs clínics, 44 infermeres, 33 treballadores socials i 24 terapeutes ocupacionals, entre altres) i 157 per a Salut Pública (30 per a infermeria, 12 veterinaris, 16 farmacèutics, 8 per a metges de salut pública, 13 per a tècnics documentalistes i 10 per a tècnics de salut ambiental).

Per províncies, es crearan 606 places a la província de Castelló (el 12%); 1.751 a Alacant (el 34,7%) i 2.683 a València (el 53,3%). Cal tindre en compte que part de les places assignades a València no es destinaran als departaments sinó als serveis centrals de Salut Pública i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Les crides per a l’ocupació de places començaran el 20 d’abril

Per a tancar les contractacions i començar a incorporar professionals des de l’1 de maig, els departaments de salut començaran a contactar amb els professionals inscrits en la bossa de salut a partir del 20 d’abril, tal com avançat Barceló: “M’agradaria traslladar als professionals que estiguen inscrits en la bossa que estiguen especialment atents durant aquests dies per a ajudar-nos a agilitar al màxim les gestions de l’ocupació de les places”.

Després d’aquesta fase inicial, a partir de setembre, s’escometrà una segona amb les restants places. Aquesta altra etapa se centrarà quasi exclusivament a finalitzar el procés d’increment de places en els centres hospitalaris i, amb un traç més fi, respondre a les necessitats més específiques dels diferents serveis.

En paral·lel a l’augment de places estructurals, s’estan desenvolupant els exàmens dels processos selectius corresponents a les Ofertes Públiques d’Ús dels anys 2017, 2018 i estabilització de 2019, els exàmens de la qual es van retardar a causa de la pandèmia. Es tracta de més de 110 convocatòries per a més d’11.500 places en les quals s’han inscrit més de 165.000 persones.

Aquestes dos iniciatives es completen, a més, amb el desenvolupament del Marc Estratègic d’Atenció Primària, que incorpora una inversió de 326 milions d’euros en dos anys que dotarà a aquest nivell assistencial de més recursos, un nou model assistencial amb més capacitat resolutiva i un nou model organitzatiu, així com amb el decret per a ocupar les places de difícil cobertura.

Adaptem i reforcem les estructures, recursos i personal del sistema sanitari perquè puga respondre millor als reptes actuals i els emergents, tant relatius a l’Atenció Primària, com la Salut Mental, la Salut Pública, les urgències i emergències, així com l’atenció hospitalària i especialitzada”, ha conclòs Barceló.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies