Sanitat posarà en marxa tres centres de dia de Salut Mental infantojuvenil abans de final d’any

Compartir:

El nou conseller de Sanitat també ha anunciat que el seu departament demanarà estendre la vacuna contra el papil·loma a tots els xiquets, que ara només es finança a les xiquetes

La Comunitat Valenciana tindrà tres nous centres de dia de Salut Mental Infantil i Juvenil abans que acabe l’any. Així ho ha anunciat el nou conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, en la seua primera compareixença en Les Corts per a detallar les línies estratègiques que prendrà la Conselleria de Sanitat durant els pròxims mesos. Cada centre estarà situat en una de les províncies i comptaran amb una capacitat de 30 places per instal·lació.

De la mateixa manera, seguint amb l’aposta per la salut mental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, s’ampliarà fins a 256 places de totes les categories de salut mental repartides entre els departaments de salut amb criteris d’equitat territorial i poblacional, així com s’optimitzarà la coordinació amb Educació per a detectar problemes de salut mental en l’àmbit escolar i desenvolupar un pla d’ocupació per a persones joves amb malaltia mental greu, que compta amb finançament de fons europeus.

Vacuna contra el papil·loma

A més, el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública ha avançat durant la seua compareixença en Les Corts que la Comunitat Valenciana demanarà davant el Ministeri de Sanitat la incorporació per a xiquets a partir dels 12 anys de la vacuna contra el papil·loma, que ara només es finança a les xiquetes.

Crec en la medicina humanista, una medicina basada en l’evidència científica que respecte escrupolosament els drets dels pacients i els seus familiars. Crec en un sistema sanitari que escolte, done veu, responsabilitze, empodere i es pose al servei del pacient i la ciutadania”, ha assenyalat el conseller de Sanitat.

Sanitat més moderna i fort de present i de futur

D’altra banda, el conseller s’ha referit també al procés d’adaptació a la post pandèmia que està experimentat la Sanitat, d’enfortiment i modernització del sistema: “És la major transformació del sistema dels últims anys. Necessitem una sanitat que atenga i done resposta a les necessitats de present i de futur, als reptes actuals i els emergents”.

En aquest sentit, segons ha recordat, la sanitat pública valenciana està escometent el desenvolupament del Nou Marc Estratègic d’Atenció Primària per a consolidar aquest nivell assistencial com el pilar fonamental del sistema; l’augment de la plantilla estructural; l’impuls a l’atenció de la Salut Mental i l’execució del Pla d’Infraestructures.

Atenció Primària

Sobre l’Atenció Primària, Mínguez ha explicat que el nou model contempla més finançament (326 milions d’euros en dos anys per a recursos humans, infraestructures, tecnologies i sistemes d’informació); un nou enfocament assistencial que optimitzarà la capacitat resolutiva i incorporarà 2.000 nous equipaments entre ecògrafs, retinògrafs o equips de cirurgia menor, així com un model organitzatiu que contempla un responsable mèdic, d’infermeria i d’administració per a cada centre.

Respecte al pla d’estabilització del personal, el conseller ha destacat que estan en marxa els exàmens per a consolidar 11.800 places, i s’estabilitzaran altres 10.000, la majoria per concurs, “en el que significa una aposta sense precedents per la qualitat en l’ús dels nostres professionals”. A més, ha assenyalat que s’està accelerant la incorporació de nous professionals en el marc del procés de creació de 6.000 noves places estructurals, de les quals 5.100 entraran en una primera fase.

A més, el conseller ha avançat una de les noves mesures de control de la llista d’espera quirúrgica que s’implantarà en la Comunitat Valenciana: la creació d’oficines de control de demora en cada departament de salut. D’aquesta manera, cada hospital comptarà amb un equip de professionals dedicat de manera exclusiva a millorar els processos del departament per a reduir els temps d’espera.

Reforç de la Salut Pública, I+D biomèdica i estalvi farmacèutic

Una altra de les línies d’actuació assenyalada pel conseller és la millora i ampliació de les infraestructures sanitàries: “En aquests moments, el valor de les obres adjudicades per la Conselleria de Sanitat ascendeix a 258 milions d’euros, una quantitat 21 vegades superior a les obres que hi havia adjudicades en 2015”. A més, ha avançat que en els pròxims mesos es licitaran la construcció de nous centres com el Garbinet d’Alacant, les obres d’ampliació de l’hospital de la Plana o dels espais administratius de l’hospital de Sagunt.

Mínguez també ha anunciat que es constituirà un grup de treball en la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a començar a establir les bases de la recuperació per a la gestió directa del departament de Dénia una vegada finalitze el termini de concessió, l’1 de febrer de 2024.

En el vessant tecnològic, el conseller s’ha referit al Pla INVEAT del Ministeri de Sanitat, que contempla l’adquisició de 79 equips i una inversió de més de 81 milions d’euros, i ha avançat que, en breu, “es publicarà l’anunci de licitació del subministrament i manteniment dels tres equips de cirurgia robòtica, destinats a l’Hospital General de Castelló, La Fe de València i l’Hospital General d’Alacant”.

Finalment, Mínguez s’ha referit a “l’extraordinària importància que té la Salut Pública en el sistema sanitari” com ha evidenciat la pandèmia per coronavirus, i ha anunciat 157 noves places de reforç del personal destinat a la vigilància i promoció de la salut.

El conseller ha elogiat, així mateix, l’ecosistema d’investigació biomèdica valenciana i s’ha referit a dos de les moltes iniciatives promogudes per a optimitzar l’assistència sanitària: el projecte de Medicina Personalitzada Big Data, destinat a millorar l’atenció personalitzada mitjançant l’ús d’eines tecnològiques capdavanteres, i el projecte d’Imatge Molecular d’Alta Sensibilitat, que té com a objectiu desenvolupar un nou dispositiu de tomografia per emissió de positrons, un PET, que millore les prestacions dels equips actuals.

També amb la mirada sempre posada en la ciutadania, Mínguez ha indicat que el departament que dirigeix s’ha marcat com a objectiu “aconseguir el 50% de la compra hospitalària de medicaments, la qual cosa suposarà un estalvi del voltant de 950 milions d’euros”.

EL MÉS LLEGIT

Tres anys i cinc mesos de presó per calar foc a la casa de la seua parella

Va espentar a la víctima i va destrossar televisors, telèfons, la cortina i el cristall del bany de l'habitatge

Detinguts dos menors més per les agressions sexuals a Burjassot

La Policia Nacional ha detingut a dos menors més per la seua presumpta implicació en l'agressió sexual ocorreguda a Burjassot

Els contagis de covid es dupliquen i els morts es disparen en la Comunitat Valenciana

Sanitat ha notificat 8.789 nous positius i 18 nous morts per coronavirus

Es deixa oblidat la bossa després de ser sorpresa intentant robar en un comerç de Petrer

Va ser el propietari de l'establiment, situat en el barri de la Frontera, qui va donar avís a la Policia Local que va traslladar a les seues patrulles al lloc