Solten a Colomera, una tortuga de 100 quilos, en Orpesa

 

La Fundació Oceanogràfic i la Fundació Blava Marí han soltat este matí de dijous un magnífic exemplar de tortuga d’uns 100 quilos en la platja de Bellver d’Orpesa, en la comarca de la Plana Alta (Castelló). La solta s’ha fet durant una activitat de divulgació i conservació, en la que han participat més de cent persones que han netejat la franja de bosc confrontant i la platja.

 

Esta primera acció conjunta ha servit per a firmar un acord pel que les dos fundacions se secundaran i col·laboraran en diferents àmbits i faenes.

 

‘Colomera’ torna a la mar per segona volta

La tortuga (Caretta caretta) que ha tornat al Mediterrani per segona volta este matí ha rebut per nom ‘Colomera‘, com a referència a la característica Torre Colomera, que, per a vigilar la costa davant els atacs de pirates barbarescos, es va construir a partir del segle XVI en un precipici, a escassos metres del lloc de la solta. 

 

El conegut escriptor i membre de la Fundació Global Omnium, Ferran Torrent, ha sigut el padrí de la solta de la tortuga, en la que també ha participat la primera tinenta d’alcalde d’Orpesa, Araceli de Moya, i el periodista ambientalista i director de la revista ‘aGOa’, José Sierra, al costat dels principals representants de les dos fundacions.

 

Cent quilos de pes i 87 centímetres 

‘Colomera’ és una femella d’unes dimensions i pes extraordinaris. Amb els seus 100 quilos i 87 centímetres de longitud està classificada com la més gran de quantes s’han registrat en l’ARCA de la Mar de l’Oceanogràfic en tots els seus anys d’existència. 

 

Es tracta d’un exemplar que ha sigut capturat accidentalment en dos ocasions per pesca d’arrossegament i en les dos ha passat per l’hospital de la mar de la Fundació Oceanogràfic, gràcies a l’avís al 112 dels pescadors, activant la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana. 

 

La primera volta va ser en desembre de 2015, en Benicarló, amb símptomes d’embòlia gasosa i una volta curada va ser retornada a la mar en abril de 2016. Curiosament, va tornar a ser capturada. Gràcies a la col·laboració de l’embarcació Escull de Borriana, va poder ingressar a principis de 2019 de nou en l’ARCA de la Mar, a on després de les preceptives proves li va ser descobert un ganxo en el seu esòfag, que li va ser extret i del que s’ha recuperat plenament fins a obtindre la condició necessària per a tornar a la mar. 

 

 

Una col·laboradora de la ciència

En eixe moment i donada la singularitat d’este queloni, s’ha aprofitat l’oportunitat per a incloure-la en dos projectes d’investigació en l’Oceanogràfic. Com que es trobava en condicions òptimes per a la reproducció, s’ha monitorat la fisiologia reproductora de l’animal durant la seua estada en el centre de recuperació amb ecografies i estudis hormonals.

 

Els resultats obtinguts han sigut de gran valor per als investigadors, ja que existix un gran desconeixement sobre la reproducció d’eixes espècies i pot servir de referència per a entendre el que està passant en les costes espanyoles, a on aparentment s’està vivint un procés de colonització per esta espècie. 

 

Igualment, ‘Colomera’ ha participat en un altre estudi de la Fundació Oceanogràfic sobre monitoratge del moviment i patrons biològics d’esta espècie gràcies a l’ús de sensors de moviment col·locats en la seua closca per a ampliar el coneixement d’estes esquives espècies. 

 

Seguiment de la trajectòria per satèl·lit

La tortuga porta instal·lades unes marques metàl·liques identificatives i un microxip amb els que, en cas de ser capturada de nou o contactar amb alguna institució, es podrà conéixer la seua identitat i les referències de la seua estada en la Fundació Oceanogràfic.

 

A demés, i d’una forma especial, se li ha col·locat en la seua closca un sistema de seguiment satèl·lit, amb el que es podrà fer un seguiment constant de la seua singladura per la mar i reportarà valuosa informació sobre aspectes importants per a la conservació d’esta espècie com la seua demografia, moviments o les amenaces globals que l’afecten.

 

Neteja de la platja

Abans de la solta de ‘Colomera’, més de cinquanta voluntaris, organitzats per personal de la Fundació Blava Marí i Fundació Oceanogràfic, han netejat la franja de la platja. S’ha procedit d’una forma sistemàtica amb pautes de recollida i selecció prèviament establides per a esta classe d’activitat amb la finalitat de classificar els residus oposats.

 

Els voluntaris, preferentment de grups familiars i infantils i altament conscienciats amb la necessària neteja de l’entorn marí, han conseguit retirar una quantitat considerable de residus entre els que es trobaven, en general, envasos lleugers, sobretot de materials plàstics, i moltes restes punxants de botelles i vidre. Els cigarrets han sigut un factor predominant, si bé, al contrari del que és habitual en esta classe de neteges s’han trobat pocs bastonets de les oïdes.  

ÚLTIMES NOTÍCIES