El test prenatal no invasiu de l’Hospital de la Fe evita l’amniocentesi a 1.400 embarassades

Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe,

El test prenatal no invasiu de l’Hospital de la Fe evita l’amniocentesi a 1.400 embarassades | Hospital La Fe


Rebre les notícies de València Diari

La Unitat de Genètica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha analitzat les mostres de més de 3.200 dones gestants de tots els hospitals públics de la Comunitat Valenciana des de gener de 2020, quan la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va aprovar la inclusió del Test Prenatal No Invasiu (TPNI) com a prova complementària en el primer trimestre d’embaràs.

“La introducció d’aquest test ens ha permés evitar la realització d’amniocentesis a més de 1.400 dones, el procediment de les quals és invasiu i comporta un risc de pèrdua del fetus“, afirma Laia Pedrola, genetista de la Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe.

A més, s’ha millorat en la sensibilitat dels mètodes de garbellat prenatal “, ja que s’ha pogut detectar alguna alteració en el fetus que haguera passat inadvertida amb els mètodes de garbellat habituals, concretament en 18 gestants des del començament d’implantació d’aquest test”, assenyala la genetista.

El test prenatal no invasiu consisteix en una analítica de sang materna que detecta les principals alteracions cromosòmiques del fetus evitant els possibles riscos de l’amniocentesi. “És un test de garbellat i no és un test de diagnòstic, el principal avantatge del qual és que partim d’una mostra de sang de la mare sense posar el risc l’embaràs“, afig.

Els criteris per a la realització d’aquest test en la Comunitat Valenciana inclouen a totes les dones gestants que en el garbellat combinat del primer trimestre -control habitual de l’embaràs- tenen un risc intermedi, ja que a les de risc alt se’ls ofereix directament una prova invasiva, sempre sota la indicació del seu obstetre, segons explica la genetista.

Amb l’augment progressiu de l’edat de les dones embarassades, on un 40% dels naixements en la Comunitat Valenciana són de dones majors de 35 anys, cada vegada és major el nombre d’embarassos amb resultats positius en el garbellat combinat, la qual cosa pot determinar la realització d’una prova invasiva no exempta de risc (1% de pèrdues fetals).

A vegades aqueixa prova és a més innecessària per la possibilitat de falsos positius (en el cas de la trisomia del parell cromosòmic 21 en el garbellat combinat, els falsos positius poden arribar al 5%).

Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe

 

La Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe centralitza la realització d’aquest test per a tota la Comunitat Valenciana, de manera que les 21 maternitats públiques envien les seues mostres de sang per al test prenatal no invasiu a l’Hospital La Fe.

“Altres comunitats també ho realitzen dins del sistema públic però cadascuna té un punt de tall diferent per a la inclusió de les gestants. La Comunitat Valenciana és una de les més àmplies quant als criteris d’inclusió“, explica el doctor José Vicente Cervera, cap de la Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe.

La Unitat de Genètica de l’Hospital La Fe funciona com a unitat de referència per a resoldre qualsevol qüestió que es puga plantejar en el procés d’assessorament del TPNI.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies