La policia troba quasi 30 milions de dosis d’AstraZeneca en Itàlia per al Regne Unit

 

La campanya de vacunació de molts països europeus s’està veient afectada per diferents motius. Per començar, perquè les farmacèutiques no poden exportar la quantitat acordada de vacunes a la Unió Europea, ja que estan fabricant menys de les esperades. En segon lloc, la vacuna d’AstraZeneca ha estat rodejada de polèmica pels seus possibles efectes secundaris que podien causar fins i tot la mort, i la majoria de països europeus han esperat una confirmació de l’Agència Europea del Medicament per a assegurar-se que este vaccí era totalment segur i eficaç.

 

Una altra de les raons per les que no s’estan administrant totes les vacunes acordades és perquè hi ha hagut alguna classe de problema a l’hora de traslladar-se. Ara, les autoritats italianes han localitzat en Itàlia uns 29 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca preparades «molt probablement» per exportar al Regne Unit.

 

Segons apunta el diari italià ‘La Stampa’, les dosis s’han trobat en una planta de l’empresa nord-americana Catalent prop de Roma en una investigació iniciada per recomanació de la Comissió Europea. Segons la informació de ‘La Stampa’, almenys una part de les vacunes ha sigut fabricada en la planta de la companyia Halix en Leiden (Països Baixos), que encara no té l’autorització de l’Agència Europea del Medicament perquè l’autoritat europea encara no ha rebut la documentació necessària per part de l’empresa, però sí del Regne Unit.

 

Quasi 30 milions de dosis trobades en Itàlia

Fonts comunitàries no volen «especular» sobre si les dosis trobades en Itàlia tenien com a destí el Regne Unit, però apunten que en la planta de Leiden es produïxen dosis que van a parar al mecanisme COVAX per garantir l’accés a la vacuna als països pobres.

 

Les dosis trobades en Itàlia són quasi el mateix número que les que AstraZeneca entregarà a la Unió Europea en el primer trimestre del 2021, a pesar que s’havia compromès a entregar-ne 90 milions. La planta de Halix en Leiden pot produir entre cinc i sis milions de dosis al mes.

 

A causa del retard en les entregues, la Unió Europea ha posat en marxa un mecanisme per controlar i poder bloquejar les exportacions de vacunes. El bloc comunitari també s’està preparant per iniciar la via de l’arbitratge amb AstraZeneca per tal que entregue les dosis acordades. Ara per ara, des de la Comissió Europea apunten que l’objectiu d’activar este mecanisme previst al contracte amb la farmacèutica és conseguir rebre les vacunes, però la disputa podria arribar als tribunals.

ÚLTIMES NOTÍCIES