L’Ajuntament de Vinaròs instal·la boies en la mar per a filtrar microplàstics

 

Les platges urbanes de Vinaròs, en la comarca del Baix Maestrat (Castelló), compten des d’este dilluns amb quatre boies filtradores de microplàstics per a ajudar a mantindre la mar neta d’este residu tan perillós.

 

L’empresa GpaSeaBots ha sigut l’encarregada de dissenyar els aparells, que s’han col·locat en les mateixes ubicacions que les boies de senyalització, per a fer el filtrat de l’aigua de forma automàtica. Els materials usats per a la seua fabricació són fibres de lli i una matriu de resina ecològica, dos materials respectuosos amb el medi ambient que no generaran cap impacte en la mar.

 

Les boies s’orienten per sí soles, sempre a contra corrent, per a poder arreplegar els microplàstics entre un i quatre mil·límetres. Cal destacar que no es requerix cap font d’energia i a demés permet el pas del plàncton per a afavorir el transcurs dels animals. Tots els plàstics capturats queden guardats en un petit dipòsit, que després es retira i es trasllada fins a la Universitat de Barcelona per a fer els estudis corresponents.

 

Es preveu que les boies s’amplien en els pròxims anys

El regidor de Transició Ecològica, Hugo Romero, ha destacat que «es tracta d’un projecte pioner en el que Vinaròs no ha volgut deixar l’oportunitat d’aportar el seu granet d’arena. Se sap que la solució al problema dels plàstics passa per un canvi de model de consum, però mentres no es faça efectiu, iniciatives com la instal·lació d’estes boies volen contribuir a reduir la quantia de microplàstics en els nostres mars». En este sentit, Romero ha insistit que es tracta d’un projecte a llarg termini que este 2020 començarà amb quatre boies i es preveu que s’amplien en els pròxims anys.

 

Per la seua banda, el regidor de Promoció de la Ciutat i Interés Turístic, Marc Albella, ha assenyalat que «el nou model de ciutats turístiques, ha d’avançar cap a un model amb indicadors de gestió de recursos i sostenibilitat». De la mateixa manera, ha puntualitzat que esta acció s’emmarca també en els objectius ambientals ISO i afegia que «el dia de demà, el visitant que vinga a Vinaròs, valorarà si estes paraules carregades de bones intencions, s’estan posant en pràctica en la nostra destinació o no».

 

D’altra banda, Albella ha incidit en què «durant esta legislatura també es volen fer algunes actuacions en els pluvials de la ciutat per a garantir l’evacuació correcta de l’aigua durant les pluges torrencials, un fenomen cada volta més freqüent com a conseqüència del canvi climàtic i que cada volta afecta més a les zones de bany».

 

Plàstics

Segons l’estudi fet per la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, de 80 metres cúbics d’aigua s’extrauen aproximadament 100 partícules de microplàstics, que si no es retiren poden ser ingerides per les espècies marines. De la mateixa manera, Wolrd Wildlife Fondation (WWF) assegura que actualment les persones consumim 2.000 partícules de microplàstics a la setmana, l’equivalent a una targeta de crèdit.

 

Les boies que s’han instal·lat en les platges urbanes tenen capacitat per a filtrar 270 metres cúbics d’aigua al dia, fet que suposa recollir més de 200 partícules de plàstic a la jornada.

 

Gestió correcte de guants i mascaretes

Tant Romero com Albella han aprofitat per a recordar a la ciutadania que cal tirar de forma correcta els guants d’un sol ús i les mascaretes, per a evitar que estos residus acaben en la mar, amb el conseqüent impacte que suposaria per al medi ambient. Segons afegia «és important mantindre’ns protegits contra el coronavirus, però també hem de ser conscients que cal una gestió correcta d’este material per a no contaminar el nostre entorn».

ÚLTIMES NOTÍCIES