Aproven la primera vacuna que necessita únicament una dosi en la Unió Europea

Es tracta de la vacuna Janssen, que presenta uns efectes secundaris «lleus i moderats», pareguts als de la resta de vacunes
La vacuna de Janssen no necessita una segona dosis per a assegurar la immunització del pacient | Cedida

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglès) ha avalat l'ús de la vacuna Janssen de Johnson&Johnson per a majors de 18 anys. En un comunicat este dijous, l'EMA ha recomanat l'autorització comercial condicional d'una quarta vacuna en la Unió Europea.

A demés, és la primera vacuna d'una sola dosi que es podria administrar en la UE i, per això, des de Brussel·les confien que permeta accelerar la vacunació en els pròxims mesos. L'EMA considera que la vacuna de J&J és segura i ha certificat que té una eficàcia del 67% per a evitar la malaltia del Covid-19.

Una nova arma per a «combatre la pandèmia»

«La Unió Europea tindrà una altra opció per a combatre la pandèmia i protegir la vida i la salut dels seus ciutadans», ha dit Emer Cooke, directora executiva de l'EMA, remarcant que l'antídot només requerix una dosi per generar immunitat. Brussel·les ha comprat per a enguany 200 milions de dosis de la vacuna de J&J, que se sumarien als 600 milions de Pfizer, els 160 milions de Moderna i els 300 milions d'Oxford-AstraZeneca. Tanmateix, desconeix quantes s'entregaran exactament en els pròxims mesos.Els càlculs de la CE sense tindre en compte la vacuna de J&J és que entre abril i juny arribaran uns 300 milions de vacunes, si no hi ha problemes de subministrament. És a dir, que es triplicarien el número de dosis disponibles, ja que en els últims tres mesos s'haurien d'haver distribuït uns 106 milions de vacunes. S'espera que en els pròxims dies la Comissió Europea done l'autorització comercial condicional a Johnson&Johnson i en les pròximes setmanes es puga començar a distribuir als països de la UE.

Efectes secundaris «lleus i moderats», pareguts als de la resta de vacunes

L'EMA assegura que els quatre estudis clínics fets als EUA, Sud-àfrica i a l'Amèrica Llatina que han involucrat 44.000 persones, han demostrat que la vacuna és segura i té una efectivitat del 67% per a previndre la malaltia del Covid-19 en majors de 18 anys. Els efectes secundaris més freqüents amb la vacuna de Johnson&Johnson solen ser «lleus o moderats»: dolor al lloc de la injecció, mal de cap, cansament, dolor muscular i nàusees. És a dir, pràcticament els mateixos que produïxen les altres vacunes.

La gran novetat que aporta la vacuna de Johnson&Johnson és que només cal una dosi per a obtindre immunitat, mentres que amb les de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca es necessita una dosi extra al cap de sis setmanes per les dos primeres i de 12 per la tercera, a tot tardar. Igual que Oxford-AstraZeneca, Johnson&Johnson ha fet una vacuna contra l'adenovirus, és a dir, paregut a la del virus de l'Ebola.

En canvi, la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna, funcionen amb una tecnologia nova que genera immunitat a partir d'instruccions genètiques a través d'un missatger anomenat mRNA. Com la vacuna britànica, la de J&J també es pot conservar en un refrigerador normal i serà més fàcil de distribuir fora dels hospitals que la de Pfizer-BioNTech i la de Moderna.

La primera s'ha de conservar a temperatures ultrafredes de -70 °C i la segona a -20 °C. La vacuna Janssen val uns 7 euros. Un preu intermedi entre la d'Oxford, que només val 1,78 euros i la de Pfizer-BioNTech (12 euros) i Moderna (18 euros), que són molt més cares.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La Generalitat renovarà trams en superfície de les Línies 1, 2 i 3 de Metrovalencia" "Portaran a Fiscalia i al Síndic la no vacunació de cases tutelades de salut mental"