AstraZeneca interromp els assajos de la vacuna d'Oxford per la «malaltia inexplicable» d'un dels participants

La farmacèutica, en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat
Els assajos clínics de la vacuna d'Oxford s'han aturat temporalment. | ACN

AstraZeneca ha interromput temporalment els assajos de la vacuna contra el Covid-19 que ha creat amb la Universitat d'Oxford per la «malaltia potencialment inexplicable» d'un dels participants, segons un comunicat de la companyia difós pel portal 'Stat'. La farmacèutica, en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat.

En el comunicat, remarca que en grans assajos, es poden crear malalties per casualitat, però això s'ha de revisar molt curosament. «Estem treballant per a agilitzar la revisió de l'acte per a minimitzar qualsevol possible impacte en el calendari de l'assaig», afegix AstraZeneca, que diu que estan compromesos amb la seguretat dels participants i els més «alts estàndards» en els seus assajos.

El voluntari que ha patit este potencial efecte secundari, que no s'ha revelat de quina classe, residix en el Regne Unit i s'espera que es recupere.

Un fet «bastant habitual»

El catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha explicat en RAC 1 que «és un fet bastant habitual», el que és menys habitual, ha dit, és el rebombori mediàtic. En este sentit, ha comentat que «és la segona volta que es para este assaig clínic». Ara, un comitè independent avaluarà les dades sobre l'estudi per a analitzar si «la malaltia potencialment inexplicable» s'ha produït en altres voluntaris que participen en els assajos clínics i prendrà una decisió. 

Mentres no hi haja una decisió d'este comitè independent no se sumarà més gent als assajos clínics que des de fa unes setmanes fa la farmacèutica AstraZeneca en diferents punts del món amb milers de persones.

Tres milions de dosis de la vacuna per a l'Estat espanyol

La notícia de la interrupció temporal dels assajos clínics de la vacuna d'Oxford arriba dos dies després de què el ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegurara que, si no hi havia cap contratemps, Espanya disposaria de tres milions de vacunes contra el Covid-19 el pròxim mes de desembre. Estes vacunes suposen el 10% del total de 30 milions de dosis que la Unió Europea adquirirà sempre que superen les proves i assajos clínics amb garanties.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Creix el consum d'un producte tòxic venut com a vacuna anti-covid" "Gandia acull una exposició en homenatge a Ovidi Montllor"