AstraZeneca defensa la seua vacuna davant del pànic generat en Europa

La farmacèutica assegura que els estudis de seguretat no han trobat cap vinculació amb hipotètiques embòlies o trombosis
AstraZeneca ha eixit en defensa de la seua vacuna contra el Covid-19 | Cedida

La companyia farmacèutica AstraZeneca ha assegurat que no ha trobat proves que la vacuna contra el coronavirus produïsca un major risc de trombosi, després d'haver-se detectat casos en alguns països europeus de persones a les que se'ls havia inoculat.

«Una anàlisi de les nostres dades de seguretat de més de deu milions de registres no ha mostrat evidència d'un major risc d'embòlia pulmonar o trombosi venosa profunda en qualsevol grup d'edat definit, el gènere, el lot o en qualsevol país en particular amb la vacuna», ha dit un portaveu de la companyia.
 

Al·lèrgies greus, un possible efecte secundari d’AstraZeneca

El Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les seues sigles en anglès) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglès) ha identificat al·lèrgies greus, com per exemple l'anafilaxi, com a possibles efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus feta per la companyia    AstraZeneca.

Ho ha informat en un comunicat fet públic este divendres, després de fer una revisió de 41 informes de casos de possible anafilaxi observada en al voltant de 5 milions de vacunes administrades al Regne Unit. «Després d'una revisió acurada de les dades, creiem que és probable que existisca un vincle amb la vacuna en, almenys, alguns d'eixos casos», ha dit en un comunicat l'agència.

L’anafilaxi és un efecte secundari conegut que pot ocórrer, molt rarament, amb les vacunes, i, de fet, està inclòs com a risc potencial en el pla de gestió de riscos per a la vacuna contra el coronavirus AstraZeneca.

La EMA aconsella no rebre la segona dosi si apareixen eixos símptomes

Per tant, tal com ha recordat l'agència en un comunicat, la informació del producte ja conté un advertiment sobre reaccions anafilàctiques. Esta informació també destaca la necessitat que el tractament mèdic apropiat estiga disponible en cas d'un fet anafilàctic amb la vacuna, i ja s'inclou una recomanació que les persones que reben la vacuna siguin monitorades durant uns 15 minuts després de la vacunació.

Per això, la EMA ha aconsellat que qualsevol persona que tinga una reacció d'esta classe després de la primera dosi de la vacuna no reba la segona dosi. Este consell, que està alineat amb totes les vacunes Covid-19 autoritzades en la UE, continua sense canvis, pel que l'actualització de la informació del producte no requerix cap canvi en la pràctica clínica.

Este dijous, l'agència va informar que està estudiant els fets trombòtics reportats en Àustria després de l'administració de la vacuna contra el Covid-19 d’AstraZeneca, si bé va assegurar que, de moment, no hi ha indicis que la vacunació haja causat estes afeccions, «que no figuren com a efectes secundaris d'esta vacuna».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Missatge clar: «Les coses van molt a poc a poc perquè tinguem un estiu normal»" "110 contagis nous per coronavirus en les últimes 24 hores en el territori valencià"