Aules al 50%, mascaretes i control de l'acc茅s, d'esta forma ser脿 el nou curs universitari

S'han establit algunes mesures incloses en el 'Protocol d'actuaci贸 per al comen莽ament del curs universitari 2020-2021'
Per a evitar aglomeracions, es recomana escalonar les entrades i eixides tant als edificis com a les aules i laboratoris. | Pixabay

Aules ocupades, amb car脿cter general, al 50% del seu aforament, prohibici贸 d'assist猫ncia amb s铆mptomes compatibles amb el coronavirus, 煤s de la mascareta i control de l'acc茅s i circulaci贸 s贸n algunes de les mesures incloses en el 'Protocol d'actuaci贸 per al comen莽ament del curs universitari 2020-2021'.

La Conselleria d'Universitats, en coordinaci贸 amb la de Sanitat Universal, i les universitats p煤bliques del territori valenci脿, han desenvolupat este pla d'actuaci贸 davant de la crisi sanit脿ria del coronavirus. El protocol podr脿 adaptar-se a les especificitats pr貌pies de les instal路lacions i de l'organitzaci贸 de cada universitat i, en tot cas, estar脿 subjecte a les modificacions de la normativa estatal i auton貌mica en este 脿mbit.

El document contempla que, abans d'acudir a la universitat, l'estudiantat haur脿 d'informar-se de l'organitzaci贸, la ubicaci贸 i els horaris de les seues classes presencials, per a con茅ixer l'aforament perm茅s i assegurar que la seua assist猫ncia estiga permesa en cadascuna d'elles.

Mascareta pr貌pia recomanada i obligat貌ria

No podran accedir als recintes universitaris les persones amb s铆mptomes compatibles amb el coronavirus, aquelles a les que s'haja diagnosticat la malaltia i que no hagen finalitzat el per铆ode d'a茂llament requerit, o les que es troben en per铆ode de quarantena domicili脿ria per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb s铆mptomes o diagnosticada.

L'estudiantat haur脿 d'accedir als recintes universitaris amb mascareta pr貌pia. El seu 煤s 茅s sempre recomanat i ser脿 obligatori segons la normativa en vigor, 煤nicament podr脿 exceptuar-se el seu 煤s en les aules docents si, una volta sentats, es mant茅 una dist脿ncia interpersonal d'almenys 1,5 metres. En els espais de laboratorios i pr脿ctiques ser脿 obligatori l'煤s de mascareta en tot moment.

Els accessos a les aules tindran dispensadors amb preparats de base alcoh貌lica per a facilitar la higiene de mans. En cada edifici es comptar脿 amb almenys un punt de subministrament de guants per a casos espec铆fics i es disposar脿 de mascaretes higi猫niques o quir煤rgiques per a l'煤s exclusiu del personal de la universitat.

Les entrades i eixides hauran de ser ordenades, usant les portes respectives degudament senyalitzades i mantenint la dist脿ncia interpersonal recomanada. Per a evitar aglomeracions, es recomana escalonar les entrades i eixides tant als edificis com a les aules i laboratoris.

Limitaci贸 de perman猫ncia en corredors

No es permetr脿 la perman猫ncia en corredors, zones de pas i altres zones d'煤s com煤 en els que estiga indicat d'esta forma, per a facilitar que, tant l'estudiantat com el professorat, puga accedir a les aules i laboratoris mantenint la dist脿ncia interpersonal. L'estudiantat haur脿 d'acudir directament a l'aula i ocupar el seu seient uns minuts abans de l'hora en qu猫 s'inicie la classe.

En els per铆odes de descans entre classes, haur脿 de quedar-se en espais oberts o aquells de dins dels edificis espec铆ficament habilitats per a tal fi. Una volta acabades les classes, no haur脿 de quedar-se en les instal路lacions universit脿ries.

Pel que fa a l'organitzaci贸 de l'espai en les aules, amb car脿cter general es limitar脿 l'aforament de les aules al 50% de la seua capacitat d'ocupaci贸 habitual. Els seients es disposaran de la seg眉ent manera: amb un seient buit de separaci贸 entre les persones d'una mateixa fila i un seient buit en les files anterior i posterior del seient ocupat. Si en algun moment se sobrepassa l'aforament del 50%, s'ocuparan de manera preferent els seients al costat dels corredors. En cap cas l'aforament sobrepassar脿 el 75% de la capacitat d'ocupaci贸 habitual. 

Grups estables

S'evitar脿 sempre que siga possible, que una mateixa aula es compartisca per m茅s d'un grup en una mateixa jornada o torn per a evitar el contacte i minimitzar els despla莽aments de l'estudiantat. L'organitzaci贸 en grups estables 芦possibilita el rastreig de contactes en cas de contagi禄, remarquen les directrius.

Si es compartix l'煤s d'una aula, amb un grup durant el mat铆 i un altre grup durant la vesprada, entre els dos es disposar脿 del temps necessari per a neteja, desinfecci贸 i ventilaci贸 de les aules. Per a aix貌, pot ser necessari escalonar l'horari de les diferents aules. En este mateix sentit, es recomana que l'estudiantat ocupe el mateix seient durant tota la jornada.

En els laboratoris, de manera general es limitar脿 l'aforament a una persona per cada 5 metres quadrats de superf铆cie total. En cas necessari i preservant esta limitaci贸, cada universitat podr脿 prendre les mesures d'adaptaci贸 convenients.

Els espais docents usats es netejaran i desinfectaran, almenys, dos voltes cada dia lectiu. En les tasques de neteja es prestar脿 especial atenci贸 en les zones d'煤s com煤 i a les superficies de contacte m茅s freq眉ents com per exemple poms de portes, taules, seients, mobles, passamans, s貌ls, tel猫fons, penjadors, etc.

El material de l'aula d'煤s compartit del professorat, com el teclat, el ratol铆, el comandament a dist脿ncia d'elements audiovisuals, auriculars o micr貌fons, ser脿 desinfectat abans de cada 煤s o protegits amb material d'un sol 煤s.

Actuaci贸 en cas de s铆mptomes

En cas de qu猫 algun membre de la comunitat universit脿ria presente s铆mptomes durant la seua estada en els espais universitaris, haur脿 de comunicar-ho al professor si es troba en una aula o al servici de Prevenci贸, per a abandonar el recinte universitari i contactar de manera immediata amb el seu centre de salut.

En cas necessari, com l'ocurr猫ncia de diferents s铆mptomes que puguen evidenciar la consideraci贸 de cas sospit贸s ser脿 traslladada a una sala o espai habilitat pr猫viament a on es procedir脿 al seu a茂llament voluntari i en el que es quedar脿 amb mascareta fins que reba l'assist猫ncia i recomanacions dels servicis sanitaris. Esta sala comptar脿 amb ventilaci贸 adequada i amb una paperera de pedal amb bossa a on tirar la mascareta i els mocadors d'un sol 煤s.

脡s recomanable disposar de, almenys, un espai d'a茂llament per cada campus, depenent de les caracter铆stiques de cada universitat. D'acord amb el Procediment de la Direcci贸 General de Salut P煤blica i Addiccions, el Servici de Prevenci贸 iniciar脿 el protocol de declaraci贸 del cas sospit贸s a la Conselleria de Sanitat i el remetr脿 al seu centre d'atenci贸 prim脿ria per a fer-li la prova de detecci贸 del coronavirus. El servici de Prevenci贸 col路laborar脿 amb els t猫cnics de Salut P煤blica proporcionant informaci贸 sobre els contactes estrets del cas en l'脿mbit de la Universitat.

A dem茅s, s'establix que els servicis de prevenci贸 universitaris disposaran d'almenys una persona referent per als aspectes relacionats amb la Covid-19.

📸 L'actualitat valenciana en im脿tgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que far脿? Seguix-nos en Instagram!

"L'煤ltim anunci de la Generalitat: Mobilitzaci贸 de les forces de seguretat" "Tot preparat: El pla de S谩nchez per a aprovar l'estat d'alarma en 24 hores molt prompte"