Els estats europeus, disposats a compensar les farmacèutiques si reben demandes contra la vacuna de la Covid

El lobby farmacèutic reclama més
La vacuna pot estar a punt en, màxim, dos anys | ACN

Els governs europeus estan disposats a compensar les farmacèutiques que s'enfronten a demandes pels efectes secundaris de la vacuna contra el Covid-19. Els acords de compra anticipada de la Unió Europea per garantir dosis preveuen que els països «indemnitzen els fabricants» de vacunes si són responsables de danys i perjuïns en «determinats» casos.

A pesar de tot, el lobby farmacèutic exigix un pas més i reclama una exempció de la responsabilitat civil, segons avança el Financial Times. El lobby de les farmacèutiques confirma a l'ACN que vol un «sistema de compensació» en cas de danys sense «costosos litigis amb resultats incerts». Però Brussel·les s'oposa a què esquiven els tribunals.

«No canviarem les normes sobre la responsabilitat civil», avisa la CE. De fet, l'executiu europeu es compromet a mantindre el mateix nivell de protecció judicial per als ciutadans davant de possible efectes adversos de la vacuna contra el Covid-19.

Les mateixes farmacèutiques admeten les possibles seqüeles. «Distribuir milers de milions de dosis per tot el món significa que és possible que algunes persones vacunades contra el Covid-19 experimenten problemes mèdics», afirma la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EPFIA).

Por a les demandes civils

Este lobby que representa algunes de les companyies que estan creant vacunes contra el coronavirus (AstraZeneca, Curevac, Pfizer o Sanofi) recorda que totes les medicines poden comportar efectes secundaris i que l'acceleració dels assajos no es fa «a costa de la seguretat».

Ara bé, Brussel·les reconeix que produir una vacuna «molt més ràpidament que en circumstàncies normals» comporta «alts riscos» per als fabricants. «Estem parlant de 12-18 mesos en comptes d'una dècada», apunta la CE. Entre els riscos hi ha els efectes secundaris i, per tant, potencials demandes civils.

Davant de l'emergència sanitària actual, la Comissió Europea defén que els governs puguen compensar a les farmacèutiques que s'exposen als litigis. «Els estats membres estan disposats a cobrir financerament alguns dels riscos de les companyies per a assegurar que les vacunes arriben als europeus», diu un portaveu de la Comissió Europea sense concretar els detalls de les indemnitzacions. Des de l'EPFIA asseguren que estan en negociacions amb les institucions europees per a acabar de definir este «sistema de compensacions».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Més de 3.500 multes en el territori valencià per incomplir les mesures" "Educació diu que les escoles valencianes podrien tindre una tornada progressiva"