Descobrixen nous símptomes del Covid-19 en la boca un any després del primer cas

Un últim estudi ha confirmat que el SARS-CoV-2 por provocar problemes en la llengua
Un estudi demostra que la Covid-19 pot afectar la nostra boca i llengua | Unsplash | Lesly Juarez

Quan estem a punt de complir el primer any de la pandèmia provocada pel Covid-19, moltes coses han canviat en la busca del SARS-CoV-2. En els llargs dotze mesos s'ha pogut arribar a la conclusió dels símptomes que el virus provoca a l'organisme. Símptomes que afecten el sistema respiratori, neurològic, digestiu o cutani.

Però ara, un estudi fet per l'Hospital Universitari La Paz en Madrid, ha informat sobre un altre símptoma que afecta directament la llengua i la mucosa oral que s'ha vist reflectit en diferents malalts de Covid-19

La boca sofrix els estralls del virus

La web 'Sciencedirecte' ha publicat el resultat d'este últim estudi iniciat el mes d'abril passat en l'hospital de campanya IFEMA, a on es trobaven ingressats més de 600 pacients de Covid-19. 78 dels malalts presentaven afeccions a la mucosa oral, sent la més comuna la papilitis lingual transitòria anterior en forma d'O. A demés també van ser freqüents l’estomatitis, aftosa, mucositis, inflamació de la llengua, sensació de cremor, entre altres. Gran part d'estes alteracions estaven íntimament lligades a la pèrdua del gust.

L'estudi sobre esta classe de símptomes no ha estat estudiat detingudament a causa de l'alt risc de contagi que comporta l'exploració: «Les manifestacions orals relacionades amb la malaltia per Covid-19 han estat poc descrites, probablement pel temor al contagi durant l'exploració o l'escassetat d'equips de protecció durant la primera onada» expliquen els experts que han participat en l'estudi a on també han col·laborat facultatius del Centre de Salut de Colmenarejo i el Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari de Móstoles.

Fins al moment, el símptoma més comú era la pèrdua del gust que, a voltes, també anava a aparellat a la pèrdua de l'olfacte. La boca seca Â«la causa de la que pot ser la unió del virus als receptors ACE-2 de les glàndules salivessis, que provocaria la seua destrucció» també ha estat observat en persones afectades pel Covid-19.

La llengua augmenta la seua grandària

Fa mesos es va descobrir que el virus afecta la llengua de manera considerable. En este estudi, els investigadors van un pas més enllà i expliquen les transformacions que es produïxen en ella a conseqüència del Covid-19. «Hem trobat troballes que considerem característics en la llengua com és l'edema lingual, amb una característica indentació en els laterals de la llengua, per l'augment de la grandària de la mateixa i el frec amb les dents. I per la mateixa raó es produïx una inflamació de les papil·les anteriors que hem denominat papilitis lingual transitòria en forma d'O» expliquen.

En este sentit, els investigadors s'han referit a aquesta mena d'afecció com a 'llengua Covid': «La glositis amb  depapilació en pegats -inflamació de la llengua-en un 3,9% dels pacients. Esta troballa ha estat reportada en algun cas aïllat, curiosament associat a boca urente -sensació de cremor-. Recentment s'ha denominat a esta classe de llengua 'llengua Covid': es pareix a la llengua geogràfica però la seua incidència està augmentada en pacients Covid-19» sostenen.

L'halitosi

Moltes de les causes que provoquen un mal alè té a vore amb l'estat que presenti les nostres llengües. No obstant això, els investigadors han descobert que alguns pacients amb Covid-19 presenten un problema  d’halitosi que abans no patien després d'haver contret la malaltia. El nivell de compostos de sulfur és clau per a saber la causa de la halitosi.

Els sanitaris van comprovar que els malalts de coronavirus tenien el nivell de compostos de sulfur molt alts a conseqüència del virus, i que tornava a nivells normals després de superar la malaltia: «Això pot deure's a l'afectació directa de la mucosa oral pel SARS-CoV-2 o indirectament a la destrucció de glàndules salivessis i boca seca» expliquen els investigadors.

L'equip liderat per Almudena Nuño, assegura que només han pogut fer l'estudi en persones que han presentat pneumònia i que no s'ha investigat en casos asimptomàtics o amb un quadre clínic lleu. No obstant això, defensen la busca afirmant que «existixen lesions en la cavitat oral associades al Covid-19» i que «poden ser la simptomatologia inicial de la malaltia».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: València reobri mercats ambulants i el Rastre la setmana que ve" "URGENT: La proposta de l'Ajuntament de València per al calendari escolar de Falles"