Espanya activa una nova operació per a evacuar a quasi 300 afganesos

L'eixida es faria des del Pakistan i s'espera que comencen a arribar-hi la pròxima setmana

Els ministeris de Defensa i d'Afers Exteriors d'Espanya han posat en marxa una nova operació conjunta per a evacuar de l'Afganistan uns 200 ciutadans i ciutadanes que han tingut vincles amb el nostre país.

Qüestions de seguretat

Les persones que esperen el rescat abandonarien el país des del Pakistan i podrien arribar a territori espanyol a principis de la setmana vinent, segons les previsions del govern, que no ha volgut donar més detalls per "qüestions de seguretat".

Qatar i el Pakistan són els estats que tenen una major relació política amb els islamistes radicals afganesos.

Recentment, el ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, va viatjar al Pakistan i a Qatar per a traslladar a les autoritats el desig de buscar vies per a evacuar des de Kabul els col·laboradors afganesos que no van poder eixir del seu país en la primera fase de repatriació. Qatar i el Pakistan són els estats que tenen una major relació política amb els islamistes radicals afganesos.

En la primera operació

En la primera operació duta a terme per Espanya el mes d'agost passat van ser evacuades un total de 2.206 persones espanyoles i afganes des de l'aeroport de Kabul fins a la base de Torrejón de Ardoz (Madrid), on es va instal·lar el campament provisional d'acolliment dels refugiats.

Pakistan i Catar, claus en l'operatiu

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, va viatjar a principis de setembre al Pakistan i Qatar, els dos països amb millors relacions amb el règim talibà, amb l'objectiu d'aconseguir el seu suport en una futura operació d'evacuació dels col·laboradors afganesos i les seues famílies.

El Govern d'Espanya ha mantingut contacte regular amb diversos dels col·laboradors que encara no han pogut eixir del país amb l'objectiu de conéixer la seua situació i la manera de treure'ls dels seus llocs de residència sense comprometre la seua seguretat.

Segona fase de l'evacuació

Des de l'illa de la Palma, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va confirmar que «en este moment està en marxa l'operació» amb l'objectiu de portar en els «pròxims dies o hores» als col·laboradors afganesos en esta segona fase de l'evacuació.

«Espanya és un país seriós i compromés amb aquelles persones que van treballar amb nosaltres», va indicar la ministra que no va voler donar més dades sobre l'operatiu conjunt amb el Ministeri d'Exteriors «per raó de seguretat».


 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Pedro Sánchez adverteix que rebaixar impostos i estat de benestar són incompatibles" "Anar al psicòleg ja no és tabú"