Espanya reobri les fronteres amb dotze països este dissabte

L’ordre d’Interior deroga la del dimarts, que allargava un setmana les restriccions amb tercers països
Espanya reobri dissabte les fronteres amb dotze països | EP

El govern espanyol reobri les fronteres exteriors este dissabte amb dotze dels quinze països recomanats per la UE, a excepció del Marroc, Algèria i la Xina. Amb estos tres països, l’ordre publicada al BOE fixa que l’obertura queda supeditada a que actuen de manera recíproca i també obrin les seues als residents espanyols.

En canvi, a partir de les 00.00 del 4 de juliol s’obriran les fronteres amb Austràlia, Canadà, Geòrgia, Japó, Montenegro, Nova Zelanda, Ruanda, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, Tunísia i l’Uruguai.

Des d’Interior, recorden que l’aplicació del criteri de reciprocitat amb Algèria i el Marroc «s’emmarca en la necessària coordinació en les fronteres dels dos països» amb els que habitualment compartixen «un important flux d’entrada i eixida». L’ordre d’Interior deroga la del dimarts, que allargava una setmana les restriccions amb tercers països a l’espera de l’acord europeu.

En esta línia, i a pesar d'aparéixer en el llistat, l'ordre explica que en el cas de la Xina es té en compte, d'una banda la recomanació del Consell de la Unió Europea de supeditar l'obertura de les fronteres dels Estats membres de la Unió a la confirmació de l'existència de tal règim de reciprocitat.

En el cas d'Algèria i el Marroc, es té en compte la necessitat de prendre en consideració tant l'actual tancament de fronteres que regix en els dos països, a demés de les raons que el sustenten, com el considerable volum habitual de desplaçaments entre cada un d'ells i Espanya.

Només 4 dels 15 països permeten entrar espanyols

Encara que Espanya obri les seues fronteres als citats països, només 4 dels 15 països no membres de la UE, amb els que els 27 han decidit reobrir la seua frontera, permeten actualment l'entrada de viatgers espanyols i, de fet, la majoria tenen les seues fronteres totalment tancades als estrangers.

Es tracta de Sèrbia, Montenegro, Tunísia i Corea del Sud. En este últim cas és obligatòria una quarantena de 14 dies, tant per a coreans com per a estrangers, segons consta en les recomanacions de viatge que elabora el Ministeri espanyol d'Exteriors.

L'ordre publicada en el BOE pel Ministeri de l'Interior recorda que les excepcions per a l'encreuament de persones pel territori comunitari, entre els que s'inclouen estudiants que facen els seus estudis en els Estats membres o associats Schengen i que disposen del corresponent permís o visat.

De la mateixa manera, es permet el trànsit de treballadors altament qualificats la faena dels que siga necessària i no puga ser posposada o feta a distància. Això sí, estes circumstàncies s'han de justificar. En paral·lel, s'inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigisquen al seu lloc de residència, els titulars d'un visat de llarga durada expedit per un país membre al que es dirigix i els treballadors transfronterers.

A demés, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de la cura de majors que es dirigisquen o tornen d'exercir la seua activitat laboral, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.

També es permet el desplaçament a membres d'organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acrediten causes de força major o situació de necessitat o l'entrada de la que es permeta per motius humanitaris, i persones que viatgen per motius familiars imperatius degudament acreditats.

Excepcions per a permetre el trànsit entre països

En este sentit, es permet entrar a Espanya, entre altres, a les persones registrades com a residents que es dirigisquen directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen, Andorra, Mònaco, El Vaticà, San Marino o al cònjuge de ciutadà espanyol o parella amb la que mantinga una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquen al seu càrrec, sempre que viatgen amb o per a reunir-se amb este. Tot l'anterior no serà aplicable a la frontera terrestre amb Andorra ni en el lloc de control de persones amb el territori de Gibraltar.

D'altra banda, l'ordre també establix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l'entrada i l'eixida d'Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Última hora: Les morts per coronavirus creixen en les últimes hores en Espanya" "Última hora: 26 municipis valencians sumen positius en Covid-19 en els últims 4 dies"