Els Estats Units recomanen suspendre l'ús de la vacuna Janssen per possibles trombes

Johnson&Johnson també retarda la distribució de la vacuna Janssen a Europa mentre s'estudien les trombosis estranyes als EUA

Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) han recomanat este dimarts suspendre l'administració de la vacuna Janssen, de Johnson & Johnson, davant la possibilitat que provoque trombes i com a mesura de«enorme precaució». «La seguretat de la vacuna és la prioritat fonamental per al Govern federal, i ens prenem qualsevol indici sobre problemes sanitaris molt de debò», ha indicat la FDA en un comunicat al qual ha tingut accés la cadena de televisió CNN.

La decisió ha tingut lloc després que el diari 'The New York Times' informés que sis persones que havien estat vacunades amb estos vials van sofrir una sèrie de trombes en les dos setmanes posteriors a la vacunació, de les quals una d'elles va morir. Està previst que els vials de Janssen, que s'administren d'una sola vegada, aterren esta setmana a Espanya per a vacunar al grup de persones compreses entre els 70 i 79 anys.

Estos sis casos, no obstant això, constitueixen un baix percentatge envers les més de 6,8 milions de dosis de la citada farmacèutica que han estat administrades en tot el país. En tots els casos es tracta de dones d'edats compreses entre els 18 i 48 anys, i totes elles van presentar símptomes entre sis i tretze dies després de la vacunació.

Així, les autoritats han convocat una sèrie de reunions per a analitzar en profunditat els casos i la seua «potencial importància», tal com recull el text. «La FDA revisarà les anàlisis i investigarà els casos. Fins que el procés es complete es recomana suspendre l'administració», ha subratllat.

El risc de mort cau un 98% gràcies a les vacunes de Pfizer

El risc d'hospitalització i mortalitat en residències cau fins a un 98% després de la vacunació amb dos dosis de Pfizer i la reducció dels contagis per coronavirus oscil·la entre el 88% i el 95%, segons les dades preliminars d'un estudi consultat per Europa Press en el qual figuren com a signants el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

L'estudi ha comptat amb una mostra de prop de 117.000 persones: la meitat personal sanitari i l'altra meitat, residents i treballadors de residències catalanes, per a comprovar l'efectivitat de la vacunació, ha informat l'emissora Rac1. Assenyala que, després de l'administració de la primera dosi, el risc de contagi es redueix entre un 40% i un 50% en les tres cohorts, però que amb la segona s'aconsegueix valors superiors al 88%: d'un 95% en els treballadors de la salut, un 92% en els treballadors de residència i un 88% en els usuaris.

El treball també troba «clínicament rellevant» que en les residències es redueix un 97% el risc d'hospitalització i un 98% el risc de mortalitat. Un dels signants de l'estudi, el catedràtic en farmacoepidemiologia Daniel Prieto-Alhambra ha assegurat en declaracions a Rac1 recollides per Europa Press que són uns resultats «molt espectaculars», amb unes reduccions d'infecció que aconsegueixen el 95%.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El govern espanyol canvia d'opinió sobre el final de l'estat d'alarma" "El govern espanyol apujarà almenys 4 impostos a Espanya"