Europa avisa AstraZeneca que ha d'entregar les vacunes acordades abans d'exportar

Von der Leyen ha defensat que la vacunació aniria més ràpidament «si totes les companyies hagueren complert els contractes»
La Comissió Europea ha advertit a AstraZeneca que entregui les vacunes acordades | Europa Press

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avisat AstraZeneca que ha d'entregar les vacunes pactades al contracte «abans de tornar a exportar». Després de la reunió per videoconferència dels líders europeus, Von der Leyen ha dit en referència a la farmacèutica anglosueca que «les companyies han de respectar els contractes amb la Unió Europea abans d'exportar a altres regions del món». D'altra banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha remarcat que entre els 27 hi ha «consens» sobre el reforç del control d'exportacions de vaccins per a incloure els criteris de reciprocitat i proporcionalitat, però ha assenyalat que la «prioritat» és augmentar la producció.

El suport dels 27 al reforç del control de les exportacions de vacunes, que alguns països veien amb reticències per l'efecte que puga tindre en les cadenes de subministrament, arriba el mateix dia que la Comissió Europea ha fet públic que el bloc comunitari ha exportat 77 milions de vacunes, mentre n'ha administrat 62 milions.

Amb unes dades amb què Von der Leyen ha volgut defensar la necessitat de reforçar el control d'exportacions, la presidenta de la Comissió Europea ha subratllat que el nivell de vacunació al bloc comunitari podria ser «més ràpid si totes les companyies hagueren complert els contractes».

«Volem assegurar una proporció justa de les vacunes», ha dit Von der Leyen tot subratllant que «no té coneixement» d'exportacions de vacunes del Regne Unit a la Unió Europea. L'alemanya ha demanat als britànics que «corresponguen la transparència» del bloc comunitari. El mateix dia en què la Comissió Europea va presentar el reforç del mecanisme de control d'exportacions va començar a negociar amb el Regne Unit com «garantir la reciprocitat» en vacunes.

La UE està «en el camí» d’assolir l’objectiu del 70% de població vacunada

Tot i els retards d'AstraZeneca, que entregarà menys del 40% de les dosis pactades, Von der Leyen ha dit que amb les dosis que s'entregaran a la Unió Europea de les quatre vacunes autoritzades s'està «en el camí» de conseguir l'objectiu de vacunar el 70% dels adults en estiu.

La Unió Europea espera arribar a este objectiu amb els 360 milions de dosis que espera rebre el segon trimestre de l'any: 200 milions de Pfizer, la vacuna en què el bloc comunitari està basant la campanya; 70 milions d'AstraZeneca, que n'havia d'entregar 180 milions; 55 milions de Johnson&Johnson, que es començarà a subministrar el segon semestre; i 35 de Moderna.

La discussió dels líders també s'ha centrat en el repartiment dels 10 milions de dosis extres que entregarà Pfizer. Àustria lidera un grup del que també formen part la República Txeca o Estònia que s'ha vist afectat pels retards d'AstraZeneca perquè havien apostat per basar la seua campanya en esta vacuna. Àustria ha proposat que estes dosis es destinen als països més endarrerits en la campanya de vacunació, però finalment la qüestió es debatrà entre els ambaixadors.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Sanitat obri la porta a reprendre competicions esportives oficials" "Les seus festeres tradicionals podran obrir per a gestions administratives"