Com evitar fraus durant les vacances d'estiu?

Si trobes anuncis molt atractius o preus massa barats, desconfia


Les vacances d'estiu són un dels moments més esperats de l'any. Ja ha arribat l'hora de realitzar reserves de viatges, excursions, hotels o apartaments, i per això l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) ha explicat una sèrie de consells per a evitar fraus, estafes i altres disgustos relacionats amb la ciberseguretat durant el període estival.Estigues alerta davant possibles fraus en la reserva de lloguers

 

Si trobes anuncis molt atractius o preus massa barats, desconfia. Probablement es tracta d'una estafa. Els fraus poden amagar-se en anuncis d'excursions, reserves de pisos o hotels, visites, entrades a llocs turístics,...


Per a evitar fraus en la reserva del lloguer, has de fixar-te en diversos punts:


1. Revisa la descripció dels departaments. Si observes faltes d'ortografia, una mala redacció o sospites que puga tractar-se d'una vaga traducció, has de desconfiar de la veracitat del lloguer.


2. Si només posen problemes i solucions alternatives, com utilitzar una forma de pagament poc segura, et podrien estar enganyant.


3. Convé revisar les fotos en Google per a comprovar si s'està utilitzant en un altre anunci, així com l'autenticitat de l'anunciant.


4. Comprova si el portal web és de confiança.Atent a les estafes per correu electrònic

 

Ves amb compte amb els correus. En vacances, els intents de ' phishing' —quan els ciberdelinqüents es fan passar per grans empreses per a estafar a les seues víctimes, i els atacs d'enginyeria social augmenten. Per això, no has d'abaixar la guàrdia. Si revisaràs la teua safata de correus, pensa si hauries de contestar a algun correu alarmant, descarregar algun arxiu adjunt o fer clic en algun enllaç sospitós.Cuida les teues contrasenyes

 

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta recorda que és un bon moment actualitzar les teues contrasenyes. A més, també pots activar el doble factor d'autenticació en aquells comptes que ho permeten, la qual cosa atorgarà una major seguretat.
Sé cuidadós amb la teua privacitat: evita compartir tot en les xarxes socials

 

«La teua privacitat és més important que guanyar uns quants 'likes'. Una fotografia o vídeo pot revelar molta més informació del que crees, com la teua ubicació, el temps que estaràs fora de casa o alguna pista amb la qual un ciberdelinqüent podria preparar el ganxo perfecte per a un atac per enginyeria social», sostenen des de l'OSI. Per això recomanen configurar els apartats de seguretat i privacitat de les teues xarxes socials.Compte amb les xarxes Wifi públiques

 

Les Wifi públiques són «com un estany de peixos on no saps si pot haver-hi algun tauró aguaitant», assegura l'OSI. Així que, si et connectaràs a una, el millor que pots fer és minimitzar els riscos:


1. No accedisques a cap compte personal (xarxes socials, correu electrònic, botiga en línia).


2. No introduïsques dades sensibles, com el número de la teua targeta de crèdit.


3. Navega mitjançant la manera incògnita.


4. Utilitza una VPN.

Compte amb les apps de moda

 

Els ciberdelinqüents s'aprofiten de la popularitat d'algunes aplicacions per a traure al mercat versions semblants, però que poden contindre 'malware' o codi maliciós amb el qual prendre el control dels teus dispositius.


L'OSI recomana seguir alguns consells per a detectar possibles fraus i apps malicioses, com revisar els comentaris i valoracions dels usuaris, donar només els permisos imprescindibles i descarregar només de botigues oficials.

No abandones les teues APPS

 

No estigues tot l'estiu sense comprovar les teues aplicacions importants, com el banc, el mail, perquè si t'hackegen, quan tingues constància, ja serà massa tard.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Mor Salo, un dels fundadors d'Extremoduro, als 67 anys" "Lambda ha realitzat més de 1.000 tallers sobre diversitat en centres educatius"