Un expert avisa al govern de què passarà prompte en Espanya: «Una barreja explosiva»

L'augment del turisme gràcies a la proximitat amb Setmana Santa és la principal preocupació ara
L'inici de la temporada turística preocupa molt els experts | Cedida

La Setmana Santa és la data clau, perquè pot representar un abans i un després en Espanya. Les xifres de la Covid-19 seguixen estancades i, davant de la imminència dels dies festius, els governs autonòmics han de prendre mesures. És un fer o no fer, ser permissiu o no ser-ho, esta és la qüestió.

Però la veritat és que moltes zones d'Espanya ja han anunciat que alcen el peu de l'accelerador per Setmana Santa, permetent donar un poc d'aire als sectors i servicis més necessitats. El panorama que es preveu en Espanya dins de dos setmanes pot ser el principi del final.

D'eixa manera és per al viròleg espanyol Raúl Ortiz de Lejarazu. Entrevistat per 'Antena 3', el biòleg no ha tingut miraments a l'hora d'alertar al govern espanyol de la situació que podia vindre si es permetia l'entrada de persones de països amb major incidència del coronavirus.

«Sí. A mi, com a viròleg, el que em preocupa és que en un lloc en el que estem millor que al voltant hi haja discordança entre les persones que vénen de llocs amb molta més incidència i que en eixos llocs hi ha molta més transmissió comunitària de variants que sabem que són més infeccioses», recalca Raúl Ortiz de Lejarazu.

De la mateixa manera, l'entrada de turistes d'altres països (amb el que això comporta en relació amb les noves variants del virus que van sorgint pel món) pot representar un panorama «explosiu». Ho explica el viròleg: «En un horitzó de molts turistes pot haver un que es coli i si, a més, té una variant, estem fent una mescla explosiva».

La quarta onada... Una amenaça estèril?

En absolut. Davant de la imminència de la Setmana Santa, són molts els experts que dia rere dia avisen a les autoritats de la situació que pot arribar a Espanya si no es prenen mesures severes. El matemàtic Álex Arenas, sense anar més lluny, s'ha destacat durant esta  pandèmia com un dels experts que més ha encertat en les seues previsions respecte a l'avanç del Covid-19 en territori espanyol.

Segons ell, cosa que podia arribar a Espanya després de la setmana santa és un «tsunami», i no una nova ona. Reduint la incidència del virus al context català, l'expert alertava: «Mantenint la capacitat de rastreig actual, sense canviar de fase, i assumint que no es tancaran servicis una altra volta en gener —escenari optimista—, la projecció dels models ens presenten la 3a onada. Com veieu no serà una onada, serà un tsunami».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La curiosa proposta d'un epidemiòleg als polítics perquè es perda la por a la vacuna" "Els 34 municipis valencians amb menys risc per coronavirus"