Els experts aclarixen quina mascareta és la que més protegix contra el coronavirus

Hi ha moltes classes de mascaretes que s'han convertit en un accessori d'ús quotidià per a tota la població
Aclareixen per fi quina és la mascareta que més protegeix, i no és la de tela | Pixabay

Des de fa mesos les mascaretes s'han convertit en un producte de consum habitual per a tots els ciutadans. No obstant això, a hores d'ara tots som conscients que no totes protegixen per igual. FFP1, FFP2, quirúrgiques, higièniques, de tela... són numeroses les opcions que tenim a l'hora de triar, però quina és la millor?

Segons un estudi publicat per la revista científica 'Science Advances' de l'Associació Estatunidenca per a l'Avanç de la Ciència, les mascaretes que més protegixen són les N95 sense vàlvula, equivalents a les FFP2 europees. Estes protegixen als altres però també a la persona que la porta.

No obstant això, per a la població en general sense patologies prèvies les mascaretes quirúrgiques són les més recomanades. El problema és que no totes les marques i models compten amb l'homologació de la Unió Europea, pel que no pot garantir-se la seua seguretat.

Com diu la doctora en Farmàcia, Marián García, més coneguda en xarxes socials com a Boticaria García, «que una mascareta siga de color blau no significa que complisca la normativa» ha assegurat. D'esta manera, en el cas de les mascaretes quirúrgiques hem de comprovar que complisuqen amb la norma UNE-EN 14683:2019+AC:2019.

Són eficaces les mascaretes de tela?

Queda clar que les mascaretes més eficaces són les N95 sense vàlvula i les quirúrgiques, però què passa amb les higièniques de tela?. Moltes persones han optat per esta protecció a causa d'una qüestió econòmica i mediambiental, ja que permeten més d'ús. No obstant això, moltes de les mascaretes higièniques de tela no servixen per a protegir enfront del Covid-19.

De fet, recentment una farmacèutica d'Alzira, en la Ribera (València), Mila Domingo, ha usat un símil que exemplifica la falta d'efectivitat d'esta classe de proteccions enfront del virus: «Les de tela són com els preservatius de punt de ganxo». Si volem fer les mascaretes en casa, Boticaria García recomana fer servir una de les teles que enumera el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme en la seua pàgina web.

Una altra possibilitat seria confeccionar una mascareta de doble capa en la que es puga introduir una quirúrgica en el mig per a garantir la protecció. «Una mascareta que siga d'un teixit que no s'haja testat, que no sapiguem la seua filtració, pot deixar escapar quatre, cinc o sis voltes més partícules que una mascareta que complisca la norma» ha assegurat l'experta en salut.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El govern posa per fi la data que els científics esperaven: El 7 de novembre" "Ja ha arribat la campanya de la vacunació contra la grip, enguany marcada pel Covid-19"