Els experts avisen: les terrasses dels bars a on no t'has d'asseure

Alerten quines són les més propicies per ser contagiat de coronavirus
Els experts alerten del perill de tancar les terrasses de manera total o parcial  | ACN

Molt s'ha parlat en els últims dies del perill que comporta per a la salut les terrasses tancades en temps de coronavirus. Per a molts especialistes, estes instal·lacions són un gran focus de potencials contagis i així ho han posat de manifest diferents experts en medicina i investigadors, que han donat la veu d'alarma a través de les xarxes socials.

Ignacio Rosell, especialista en medicina preventiva de la Universitat de Valladolid, està sent molt llegit en Twitter després d'advertir dels riscos que generen les terrasses dels negocis d'hostaleria que estan coberts de manera total o parcial.

En un missatge que acompanya amb una imatge d'esta classe d'instal·lacions exteriors, Rosell apunta que «pel coronavirus això no és una terrassa, sinó una peixera a on es mou com un peix a l'aigua. Precaució», recomana a tots els seus seguidors.

«Em preocupa que, en un any tan difícil, la gent de l'hostaleria invertisca en instal·lacions que després podrien vore's limitades», sentència Rosell. De fet, ell no és l'únic expert que clama contra els perills d'estes instal·lacions, que són cada vegada majors amb l'arribada de l'hivern i el fred a l'ambient.

«Quina part de què no s'han de cobrir ni posar laterals de plàstic a les terrasses no han entès?»

L'investigador Alex Arenas ha quedat sorprès pel que ha vist. «Mare meua, però quina part de què no s'han de cobrir ni posar laterals de plàstic en les terrasses no han entès», es pregunta. Arenas fa una crida a les autoritats perquè frenen «este disbarat abans de demà. Això ens passa per no haver comunicat la transmissió per aerosols com és degut», confessa.

La dura crítica a estes terrasses tan perilloses no es queda solament en Espanya. Experts d'altres països també han enviat un missatge d'alerta, com James Hamblin, especialista en medicina preventiva, que assegura que «el menjar a l'aire lliure s'ha convertit gradualment en el que raonablement es podria anomenar edifici».

El tweet de José Luis Jiménez que no deixa dubtes sobre el perill de les terrasses

D'altra banda, José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado als Estats Units i un dels experts més importants a nivell global en la transmissió d'aerosols ja va avisar fa unes setmanes què podia passar amb esta classe de terrasses tancades.

«A la dreta: com fer restaurants a l'aire lliure. A l'esquerra: com convertir l'exterior en interior i tenir quasi el mateix risc», deia en un missatge en Twitter acompanyat d'una imatge. A la fotografia es podia vore en una part una terrassa amb cadires i taules a l'aire lliure, i a l'altre costat, una espècie de carpa tanca per tots costats.

Jiménez és un dels experts que més ha avisat que el coronavirus «es transmet principalment per l'aire» i ha opinat que «la majoria dels contagis (almenys el 75%) es produïxen per inhalació d'aerosols, partícules infectades que floten a l'aire i que respirem».

«Seria al revés: s'hauria de portar als parcs tot el que es fa a l'interior, les escoles, els bars... però assegurant les distàncies. Perquè veig imàtgens d'Espanya de gent a les terrasses sense mascareta, parlant molt a prop, i a l'exterior és segur amb distància i amb mascaretes ben ajustades», apuntava Jiménez fa pocs dies.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Uns alumnes de la UPV inventen una aplicació per a informar del coronavirus" "Sanitat estudia fer proves periòdiques al personal de les residències"