Els experts expliquen el que ens espera en el 2021 amb la pandèmia

La situació podria canviar poc en el pròxim any
El factor a tenir en compte és la disponibilitat d'una vacuna | Àngel Ullate

Dins d'un mes i mig despedirem este 2020, un dels anys més fatídics que hem viscut i que quedarà en la nostra memòria pel dràstic canvi en les nostres vides que ha suposat, i pels milers de víctimes que ha deixat i continua deixant el pas del coronavirus per les nostres vides.

I si despedim un any, cal preguntar, com serà el següent? La incertesa ens espera, perquè no tenim antecedents per a saber què és el que passarà en els següents mesos. De fet, ni els mateixos científics ho saben, encara que sí que poden plantejar diferents escenaris, i tot dependrà dels diferents factors que han estat present en esta pandèmia, un d'ells i potser el més important ara, la disponibilitat de la vacuna.

La setmana passada va eixir a la llum una notícia que donava llum al principi de l'inici de la fi d'esta pandèmia, i va ser l'anunci de Pfizer sobre la seua vacuna, que assegura que té un 90% d'efectivitat. Els resultats encara han de revisar-se de manera independent; mentres l'assaig en fase 3 seguix el seu curs i encara ha de passar un procés de busca abans que la vacuna puga distribuir-se a diferents països.

Els escenaris més optimistes consideren la possibilitat que la vacuna comence a distribuir-se a finals d'enguany o a principi del pròxim, però no tot estaria solucionat. Les vacunes anirien arribant a poc a poc, i el ritme de vacunació de tota la població d'un país seria lent, ja que no es poden tindre milions de dosis disponibles d'un dia per a un altre. Per tant, la immunitat generalitzada tardarà temps en arribar, perquè la població tardarà mesos en vacunar-se.

L'arribada de l'hivern, un problema afegit

Ens trobem en plena segona ona del virus tant en Espanya com en la resta del món, i la pròxima arribada del 2021 i el fred hivern no pareix que vaja a ajudar al fet que les coses milloren, pel que els casos, de moment no disminuiran massa, com a mínim, fins a maig, quan comence a aflorar de nou el bon temps.

Richard Martinello, director mèdic de prevenció d'infeccions de Yale New Haven Health ha apuntat en la versió anglesa de ‘Huffington Post’ que serà en eixe moment, en la transició de primavera a estiu, que farà falta reavaluar la situació i en el seu cas promoure canvis importants en les precaucions enfront de la pandèmia. Però no veu probable que s'acabe amb l'ús de les mascaretes ni amb el distanciament físic, perquè s'han demostrat molt efectives contra la propagació del virus.

«Per tant, no esperes que els macroconcerts o les grans reunions es convertisquen en la norma. En el seu lloc, espera actualitzacions de com aniran funcionant les coses per a ajudar les persones a crear situacions més segures», agrega Martinello.

En eixe mateix sentit es manifestava este diumenge en el programa de LaSexta ‘Liarla Pardo’ Juan José Badiola, un famós epidemiòleg que va parlar en este programa sobre les novetats que podrà portar amb si la nova vacuna de Pfizer, aclarint què creu ell que passarà amb l'ús de mascareta una volta comencem a vacunar-nos.

«Si les vacunes realment protegixen, que és el que s'espera que passe, és molt possible que calga continuar usant-la en algunes circumstàncies, però no de forma generalitzada com ara», va afirmar el científic. Pel que de moment, pareix que a mitjà termini no ens podrem desprendre d'este artefacte que ja forma part de la nostra vida diària i que ha vingut per a quedar-se.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Pròrroga de les mesures extraordinàries durant 15 dies més en un municipi valencià" "ATENCIÓ: 628 classes confinades en la dècima setmana del curs escolar"