Els greus problemes dels aires condicionats i el coronavirus segons els experts

Més de 200 científics han alertat que el coronavirus també es pot transmetre per l'aire
Parlen els experts: Els greus problemes dels aires condicionats i el coronavirus | iStockPhoto (Phunkoon Phasook)

Més de 200 científics han enviat una carta a l'OMS amb evidències que el coronavirus també podria transmetre's a través de l'aire, al contrari del que s'havia pensat fins ara. 

Este fet ha posat en el punt de mira l'ús dels aires condicionats, ja que es considera que és en els espais tancats a on esta via de transmissió és més comú, perquè les partícules del coronavirus poden quedar suspeses en l'aire fins a dos hores si no hi ha una correcta ventilació. 

Xavier Querol, investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudi de l'Aigua del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) va explicar en una entrevista en Rac1 que «les partícules que tenen menys de 10 micres (la desena part del diàmetre d'un pel) en espais interiors estan un temps en suspensió. I esta càrrega que està en suspensió pot produir el contagi»,

Per este motiu, molts experts consideren que els espais tancats sense una bona ventilació i que fan ús dels aires condicionats poden ser llocs perfectes per a la transmissió del virus, perquè l'aire condicionat acaba escampant les partícules del virus per tota l'habitació. 

L'expert recomana afegir ventilació als espais a on funcionen aires condicionats, ja siga amb les finestres de les cases particulars o amb els sistemes de ventilació, millorant-ne els filtres.

«Si tenim un altre episodi d'infecció, este cost energètic pot ser molt rentable per a reduir les infeccions si agarrem l'aire de fora. En una casa particular obrir la finestra i que es ventile, i en un edifici d'oficines, intentar que el 25% de l'aire entre per la ventilació. I si això no és possible, intentar millorar els filtres», va explicar Querol. 

A demés, l'investigador aposta per l'ús de mascareta obligatòria en tots els espais interiors, per a evitar el contagi per estes partícules presents en l'aire o que en espais tancats es fan més perilloses.

L'OMS reconeix l'evidència sobre la transmissió per l'aire del coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut recentment que existix la possibilitat que el coronavirus també es transmeta per via aèria, després de rebre noves evidències «no definitives». Des de l'organisme aclarixen que esta transmissió seria possible en condicions molt específiques, com ara llocs amb molta gent i poca ventilació

Després d'estes evidències, que necessitaran més estudis per a acabar de delimitar quina és la verdadera transmissió del virus per l'aire, l'OMS seguix recomanant respectar totes les mesures higièniques, com l'ús de mascareta i la distància social i evitar espais tancats i reunions de molta gent. 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Tallers gratuïts per a jóvens d'entre 16 i 30 anys" "Més positius confirmats en un dels brots de Covid del territori valencià"