La Generalitat planteja un mínim de 15 minuts de precontractació per a VTC i no permetre la captació lliure de clients

Altres mesures són que els cotxes hauran de tindre menys de deu anys i, en el cas de ser substituïts, canviar-los per ecològics.
Imatge d'arxiu | Ajuntament de València

 

La Generalitat Valenciana planteja una antelació mínima de 15 minuts de contractació per als vehicles de lloguer amb conductor (VTC) en el nou decret de regulació, així com no permetre la captació lliure de clients ni la geolocalització. Altres mesures són que els cotxes hauran de tindre menys de deu anys i, en el cas de ser substituïts, canviar-los per ecològics.

Amb aquesta normativa, una vegada finalitzat el període de consulta pública, la Conselleria de Vertebració del Territori pretén establir una regulació perquè els dos sectors puguen "conviure i oferir a la ciutadania el millor servei sense conflictes que els puguen perjudicar", ha indicat la titular del departament, Maria José Salvador.

Així li ho han traslladat el secretari autonòmic d'Habitatge, Lluís Ferrando, i el director general de Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, a les associacions de taxistes i a Unauto, associació d'empreses de les VTC, durant les dues reunions que han mantingut aquest dimarts, informa la Generalitat en un comunicat.

En línies generals, la Conselleria se centrarà en regular únicament els serveis de transport interurbà que realitzen les VTC, mentre que permetrà que els ajuntaments ordenen i intervinguen en els serveis urbans en funció de la seua realitat territorial. "No és el mateix Benidorm que València; les necessitats de transport són diferents", ha il·lustrat la consellera.

Entre les mesures que planteja el decret, la Generalitat estableix un mínim de 15 minuts entre el moment de la sol·licitud del servei i el seu inici, un període que els ajuntaments podran incrementar en l'àmbit urbà si ho consideren necessari.

També es definirà amb major exactitud el que s'entén per captació de clients, per la qual cosa no es permetrà que les VTC circulen per les vies públiques a la recerca de clients, sinó que hauran d'estar en garatges o aparcaments. L'objectiu és "evitar conductes intrusives", per al que tampoc estarà permesa la geolocalització.

La normativa introduirà altres mesures, com que els vehicles tinguen menys de deu anys i que, en el cas de ser substituïts, siguen canviats per cotxes menys contaminants i ecològics.

Aquests punts bàsics persegueixen "marcar unes regles del joc que permeten la convivència entre els dos sectors perquè no es perjudique els usuaris". La intenció de la Generalitat és que "la ciutadania reba el millor servei possible i la forma de desplaçament que cadascun trie no es veja afectada per cap conflicte", ha subratllat la responsable del departament.

4.685 llicències de taxi per 323 de VTC

Actualment, en la Comunitat hi ha un total de 4.685 llicències de taxi per 323 de VTC. Una vegada traslladades les línies principals del decret, la Generalitat redactarà l'esborrany i aquest serà sotmés a informació perquè les associacions que han participat en el procés de presentació de propostes puguen opinar. Finalment, quan es recapte l'informe de l'advocacia, la norma serà aprovada pel ple del Consell.

La proposta autonòmica sorgeix després que el Govern habilitara el mes de setembre passat a les comunitats autònomes i als ajuntaments a modificar les condicions d'explotació de les autoritzacions VTC, a causa de l'augment que s'ha produït en aquest àmbit. Aquest sector no està regulat, mentre que el del taxi està sotmés a una "forta regulació", recorden des de l'administració valenciana.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El Consorci de Bombers de València organitza el VI Workshop sobre resposta davant emergències per riscos tecnològics" "ATENCIÓ: La novetat de Mercadona que arriba a les tendes en març"